Bersama PemimpinSemasa

Perbarisan Penghargaan PAT Ke-20

KUALA LUMPUR: Seramai 12 pegawai dan 304 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dari ketiga-tiga cabang perkhidmatan ATM terlibat dalam Perbarisan Penghargaan Panglima Angkatan Tentera (PAT) Ke-20, Jen Tan Sri Dato’ Seri Panglima Ts. Hj Zulkifli Hj Zainal Abidin diketuai Lt Kol Khairul Azman Kormin di Dataran Panglima Tentera Darat pada 2 Jan 2020.

Perbarisan Penghargaan PAT melibatkan empat detasmen terdiri daripada dua detasmen Tentera Darat Malaysia (TDM), satu detasmen Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan satu detasmen Tentera Udara Diraja Malaysia(TUDM) diiringi Pancaragam Pusat ATM di bawah pimpinan Mej (Dom) Muhamad Nor Azizan Yahya.

Dalam ucapan PAT, beliau menzahirkan setinggi-tinggi penghargaan buat seluruh warga ATM yang tetap Gagah Setia, Sedia Berkorban dan Sentiasa Di Angkasa Raya dalam menjunjung serta menggenggam erat sumpah keramat Ikar Kesateria agar terus relevan sebagai tonggak dan sangga pertahanan negara.

“Kita telah pun melakarkan sejarah yang tersendiri apabila berjaya melaksanakan beberapa inisiatif yang digariskan dengan baik seperti yang telah dinyatakan dalam Kad laporan Kementerian Pertahanan 2019 yang meletakkan ATM sebagai sebuah organisasi yang akan terus menjadi sandaran harapan negara dan rakyat dimana tanpa kewujudan kita, pastinya negara ini berisiko untuk terdedah dengan pelbagai ancaman yang boleh menggangu gugat kemanan dan kedulatan.

“Tidak keterlaluan jika saya katakan bahawa kehadiran kita sebagai Benteng Pertahanan Negara boleh diumpamakan satu rahmat kepada rakyat seluruhnya kerana dengan adanya kehadiran tentera, secara tidak langsung ia memberikan satu keyakinan kepada rakyat, terutamanya dalam aspek keselamatan mereka yang dirasakan sentiasa terjaga,” ujar PAT.

Tambahnya lagi, beliau menyeru rakan seperjuangan untuk terus meningkatkan momentum bagi mencapai prestasi yang lebih cemerlang, serta terus cekal berhadapan dengan apa jua cabaran yang mendatang agar wibawa ATM sentiasa kekal.

Serba ringkas keperibadiannya, Jen Tan Sri Dato’ Seri Panglima Hj Zulkifli Hj Zainal Abidin telah dilahirkan di Perak tanggal 30 Nov 1958, beliau telah ditauliahkan sebagai Leftenan Muda pada 21 Dis 1978 ke dalam Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD), kemuncak kerjaya beliau dalam Tentera Darat Malaysia adalah apabila dilantik sebagai Panglima Tentera Darat pada 15 Jun 2011 serta pada 20 Jun 2018 beliau telah diberi kepercayaan untuk memegang jawatan sebagai Panglima Angkatan Tentera Malaysia Ke-20.

Turut hadir Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi, Panglima Tentera Udara (PTU), Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affandi Buang, Panglima Tentera Laut, Laksmana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany dan Ketua Staf Markas ATM, Lt Jen Datuk Kamarulzaman Mohd Othman TUDM.

Gambar: Sjn Saiful Fazley Rusli, Kpl Ainur Aisyah Yahaya dan Saifun Hakimi Zainon

[custom-facebook-feed album=3164692990226261]

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online