Bersama PemimpinMK Medan TimurSemasa

Khutbah Khas Sempena HTD Ke-87

SABAH: Warga Tentera Darat yang berada di Kota Kinabalu menunaikan Solat Jumaat dan mendengar Khutbah Khas sempena Sambutan Hari TD Ke-87 bertempat di Masjid Bandaraya pada 28 Feb 2020.

Khutbah Khas kali ini bertajuk Tentera Darat Bersama Rakyat Sedia Sebilang Masa yang mengajak seluruh warga TD serta  jemaah menghayati apa yang di sampaikan oleh Khatib berkenaan keharmonian, keselamatan, serta kadaulatan sesebuah negara bergantung kepada hubungan rakyat dan tentera yang sama- sama menjaga negara.

Selain itu mimbar juga mengatakan bahawa TD sentiasa bersiap sedia dengan segala keupayaan dan kelengkapan yang ada untuk menjaga keselamatan serta menjamin kedaulatan negara tidak digugat dan tergugat,

“Kementerian Pertahanan telah mengeluarkan Kertas Putih Pertahanan yang menekankan peranan utama anggota tentera iaitu mengekalkan keamanan dan sentiasa bersiap sedia menghadapi setiap konflik bersenjata demi mempertahankan kedaulatan, keutuhan wilayah dan kepentingan negara daripada ancaman luar yang mana TD sentiasa bersiap sedia sebilang masa,” kata Mimbar.

Tambah mimbar lagi warga TD jangan sekali-kali lupa akan tiga ancaman yang dihadapi iaitu ketidaktentuan hubungan kuasa besar, kejiranan Asia Tenggara dan ancaman keselamatan bukan tradisional yang berterusan iaitu aktiviti keganasan dan eksterimisme, ancaman siber, ancaman keselamatan maritim serta percambahan senjata pemusnah besar-besaran.

Ancaman yang dinyatakan itu menuntut anggota TD sentiasa berusaha meningkatkan keupayaan dan kemampuan masing-masing di tahap yang maksimum yang mana semangat kepahlawanan dan keperwiraan ini yang membentuk jati diri tentera yang unggul bagi menjaga negara ini dari sebarang bentuk ancaman.

Terdahulu dari itu warga TD yang hadir menunaikan Solat Jumaat dan mendengar khutbah khas telah membaca yasin untuk tahlil sempena HTD Ke-87.

Turut menunaikan Solat Jumaat di masjid tersebut ialah Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Hasagaya Abdullah, Panglima Medan Timur Tentera Darat, Lt Jen Datuk Zamrose Mohd Zain, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Hj Mohd Nazir Hj Mami dan pegawai kanan TD.

Gambar: SSjn Vijay Gaundar Arikrishnan

[custom-facebook-feed album=3297056486989910]

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online