SemasaTrup TD

Gerak Khas Aset Utama Negara

JOHOR: Kol Komandan Gerak Khas Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar berkenan mencemar duli ke Perbarisan Hari Ulang Tahun Rejimen Gerak Khas (RGK) Ke-52 di Padang Kawad Markas 21 Grup Gerak Khas pada 21 Sep 2017.

Sejurus ketibaan Sultan Johor, Tuanku menerima tabik hormat dari kontijen perbarisan dan lagu Gerak Khas dinyanyikan serta disusuli dengan lagu Bangsa Johor terdiri dari lima detasman melibatkan 18 pegawai dan 171 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) RGK diketuai oleh Kol Ahmad Suhaimi Mat Wajab.

Dalam titah ucapan Sultan Johor beliau mengatakan komando merupakan aset ketenteraan yang utama kepada negara walaupun jumlah anggota komando agak kecil dari jumlah keseluruhan anggota TD tetapi peranan yang dimainkan oleh Gerak Khas sebagai pasukan elit di barisan hadapan adalah amat penting.

“Ini berikutan dengan ancaman pengganas yang semakin berkembang dari dalam dan luar negara yang mana khidmat kerja anggota Gerak Khas amat diperlukan untuk menyusup masuk dengan cepat dan pantas bagi menghancurkan ancaman musuh.

“Oleh yang demikian keputusan kerajaan menaik taraf organisasi Gerak Khas amat bertepatan dengan keperluan pembangunan strategik pertahanan negara yang mana dengan peningkatan tersebut dapat menaikkan semangat seluruh warga Gerak Khas bagi memberikan khidmat bakti yang lebih cemerlang demi mempertahankan kedaulatan negara, ” tegas baginda.

Selain itu baginda menyeru agar setiap anggota komando mestilah berusaha untuk meningkatkan kecekapan diri dengan  ilmu ketenteraan yang terkini serta menjalani latihan yang berterusan dan mengekalkan kekuatan fizikal serta mental agar sentiasa bersedia menjalankan tugasan pada bila-bila masa kerana anggota komando adalah pasukan elit TD yang digeruni dimana setiap ahli komando mestilah mempunyai imej serta sifat seorang yang gagah berani dan cekap  seiring dengan motto Gerak Khas, Cepat dan Cergas.

Tambahnya lagi, baginda juga mahukan peralatan dan kelengkapan yang terkini mestilah dibekalkan kepada Gerak Khas yang mana peralatan yang terbaik mestilah sesuai bagi menjalankan tugas samada di darat laut mahupun udara.

Mengimbas sejarah Gerak Khas, penubuhan pasukan elit TD ini bermula ketika konfrontasi yang melibatkan Malaysia dan Indonesia pada tahun 1965 dimana sebagai jalan penyelesaian kepada masalah yang timbul dari konfantasi tersebut, Menteri Pertahanan Malaysia pada ketika itu,  Tun Abdul Razak Hj Dato’ Hussein telah memberi arahan untuk mengadakan unit ujian.

Beliau telah mengarahkan sukarelawan dan sejumlah sukarelawan dari TD dan laut untuk mengambil bahagian yang mana pada 25 Feb 1965 satu latihan asas komando diperkenal dan dikendalikan oleh Regimen ke-40 Komando Marin Diraja British (40th British Royal Marines Commando) di Kem Majidee dan daripada 300 sukarelawan yang mengambil bahagian hanya 15 orang sahaja yang terpilih untuk menjalani latihan asas Komando selama enam minggu.

Turut hadir Tunku Panglima Johor, Tunku Abdul Rahman Ibni Sultan Ibrahim,  Menteri Pertahanan Malaysia, Dato’ Seri Hishammudin Tun Hussein, Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor, Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim dan Pengerusi Gerak Khas, Mej Jen Datuk Zolkopli Hashim.

 

Gambar: SSjn Vijay Gaundar Arikrishnan

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online