2 DivOP PENAWARSemasa

Lawatan PTD Ke 4 Bgd (Mek): 7000 Tentera Bantu PKP Fasa Kedua

KUANTAN: Briged Keempat Infantri Malaysia (Mekanize) telah menerima Lawatan oleh Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah bin Hj Mohd Nawawi bagi memantau pelaksanaan OP PENAWAR di bawah Kawasan Tanggungjawab (KTJ) 4 Bgd (Mek) pad 7 Apr 2020 yang lalu.

Tujuan lawatan ini dilaksanakan adalah bagi berkongsi maklumat dan memberikan gambaran yang lebih jelas kepada PTD berkenaan pelaksanaan OP PENAWAR di sekitar KTJ 4 Bgd (Mek).

PTD berkata pada fasa pertama PKP pada 18 hingga 31 Mac lepas, ATM mengerahkan antara 5,000 dengan 6,000 anggota namun pelaksanaan PKP fasa kedua yang lebih ketat menyebabkan jumlah anggota terlibat ditambah.

“Selain membantu operasi PKP melalui sekatan jalan raya (SJR), seramai 5,000 lagi anggota bertugas menjaga sempadan negara buat masa ini. Penglibatan ATM dilihat banyak membantu pelaksanaan PKP sehingga mencapai kadar pematuhan 99 peratus,” katanya kepada pemberita.

Selain SJR dan sempadan negara, PTD berkata ATM juga membantu melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Simpang Renggam, Johor, Sungai Lui, Selangor dan Menara City One di Kuala Lumpur dengan 20 anggota ditempatkan pada satu-satu masa di samping membuat ‘barricade’.

PTD juga berkesempatan untuk melihat Tim Drone daripada Bahagian Staf Perisikan Pertahanan (BSPP) melaksanakan pemantauan udara terhadap kepatuhan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di sekitar Kuantan, Pahang.

Turut sama hadir dalam lawatan ini adalah Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Haji Mohd Nazir Hj Mami, Asisten Ketua Staf Cawangan Sumber Manusia, Mej Jen Dato’ Badrul Hisham bin Muhammad, Ketua Polis Pahang, CP Datuk Abd Jalil Hassan dan Ketua Polis Daerah Kuantan, ACP Mohamad Noor Yusof Ali.


Gambar: Markas Briged Keempat Infantri Malaysia (Mekanize)

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online