Bersama PemimpinSemasa

147 Pegawai Kadet UPNM Dipakaikan Pangkat

KUALA LUMPUR: Seramai 147 Pegawai Kadet Graduan dari Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) terlibat dalam Majlis Pengisytiharan Pentauliahan serta Pemakaian Pangkat Pegawai Kadet Muda Tentera Darat yang disempurnakan oleh Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Datuk Zamrose Mohd Zain di Dewan Zulkifeli Zin, Wisma Perwira Tentera Darat pada 24 Jun 2020.

Pegawai Kadet yang ditauliahkan pada hari ini terdiri daripada 89 Pegawai Kadet Lelaki dan 58 Pegawai Kadet Wanita yang mana mereka telah berjaya menamatkan pengajian di UPNM peringkat sarjana muda yang meliputi bidang perubatan dan kesihatan pertahanan, kejuruteraan elektrik dan elektronik, kejuruteraan awam, kejuruteraan mekanikal, pengurusan sumber manusia pertahanan, pengajian strategi dan sains komputer.

Majlis ringkas pengisytiharan dan pemakaian pangkat ini dilaksanakan bagi menggantikan Perbarisan Pentauliahan yang kebiasaannya dilakukan di padang kawad bagi memenuhi keperluan kerajaan dalam membendung serta memutuskan rangkaian penularan Virus Corona (COVID-19).

Majlis tersebut dilaksanakan secara tertutup dengan penglibatan minima tanpa kehadiran ibu, bapa dan ahli keluarga sepertimana kebiasaan terdahulu sesuai dengan norma baharu serta pematuhan terhadap prosedur operasi standard (SOP) pencegahan COVID-19 yang ditetapkan.

Ekoran daripada itu, PTD berpeluang mengucapkan tahniah kepada beberapa ibu bapa para graduan berkenaan melalui Video Conference yang diaturkan dengan semangat yang dipamerkan oleh para graduan ini amat membanggakan kesemua mereka ditauliahkan dengan perkenan oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong Ke-16, Al Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Musta’in Billah pada 17 Feb 2020.

Pegawai Kadet Graduan Terbaik Tentera Darat dianugerahkan kepada Lt M Muhamad Fairul Roslan yang berasal dari Ulu Yam Bharu, Selangor merupakan lulusan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik.

Berkat kesungguhan, dedikasi serta komitmen, beliau dianugerahkan Penuntut Terbaik Keseluruhan dan ditauliahkan ke dalam Rejimen Askar Melayu Diraja.

Turut hadir Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Hasagaya Abdullah, Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan Angkatan Tentera Malaysia, Lt Jen Dato’ Pahlawan (Dr) Md Amin Muslan dan Panglima Latihan Tentera Darat, Mej Jen Dato’ Nazari Abd Hadi.

Gambar: Kpl Ainur Aisyah Yahaya

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online