PenghargaanSemasa

40 Tahun Mej Jen Dato’ Md Din Hj Abu Mengorbankan Jiwa dan Raga Dalam Tentera

PERAK: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Mantan Panglima 1 Div, Mej Jen Dato’ Md Din Hj Abu diatas khidmat bakti dengan mengorbankan seluruh jiwa dan raganya sepanjang 40 tahun perkhidmatan di dalam tentera.

“Sesungguhnya persaraan Mej Jen Dato’ Md Din Hj Abu merupakan satu kehilangan besar kepada Rejimen Renjer Diraja (RRD) khususnya dan Tentera Darat (TD) amnya dimana beliau merupakan seorang pegawai kanan yang dikagumi oleh banyak pihak.

“Ciri kepimpinan cemerlang yang dimilikinya serta perwatakan yang mudah dibawa berunding amat disenangi oleh semua peringkat anggota,” ujar PTD.

Tambah PTD lagi, disebabkan sifat terpuji itu segala penugasan yang diamanahkan dapat dilaksanakan dengan cemerlang kerana Mej Jen Dato’ Md Din Hj Abu berjaya memupuk semangat kerjasama yang jitu di pasukan dan formasi dimana beliau berkhidmat.

PTD berkata demikian semasa ucapan beliau dalam Perbarisan Penghargaan Mej Jen Dato’ Md Din Hj Abu di Batalion Kedua Rejimen Renjer Diraja (2 RRD) pada 9 Dis 2020.

Mengimbas keperibadian Mej Jen Dato’ Md Din Hj Abu, beliau mula menceburi bidang ketenteraan dengan mengikuti latihan Pegawai Kadet di Maktab Tentera Diraja pada 1 Jun 1980 dan pada 17 Jun 1982, beliau ditauliahkan ke dalam RRD dan memulakan perkhidmatannya sebagai Ketua Platun di 5 RRD.

Antara jawatan penting yang pernah disandang ialah Pegawai Memerintah 2 RRD, Timbalan Pengarah Infantri di Markas Tentera Darat, Panglima 4 Bgd (Mek) dan jawatan terakhir sebagai Panglima 1 Div.

Terdahulu dari itu, Mej Jen Dato’ Md Din Hj Abu menerima tabik hormat terakhir dari Kontinjen Perbarisan terdiri daripada sembilan pegawai dan 130 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) diketuai oleh Lt Kol Mazli Mohamed Sain @ Mohd Said dalam keadaan norma baharu mengikut Standard Operasi Prosedur (SOP) yang digariskan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Sementara itu, dalam ucapan Mantan Panglima 1 Div beliau menzahirkan rasa penuh kesyukuran dan ucapan penghargaan kepada PTD di atas kesudian beliau hadir bersama-sama pada perbarisan penghargaan persaraannya.

“Walaupun dengan ancaman COVID-19, perkhidmatan tetap memberikan pengiktirafan sempena persaraan saya pada 27 Dis 2020 melalui perbarisan penghargaan dengan pengamalan norma baharu.

“Penghormatan nostalgik ini akan sentiasa terpahat di fikiran saya serta acara penghargaan ini amat tinggi makna dan nilainya kepada saya,” katanya.

Beliau menyeru kepada semua warga pasukan agar tetapkan niat dan taat setia kepada pucuk pimpinan TD.

Tambahnya lagi, seorang anggota perlu memegang teguh lafaz keramat Ikrar Kesatria dalam membentuk jati diri serta terus komited dalam menjunjung tinggi segala tugas, tanggungjawab dan amanah dengan penuh integriti.

Turut hadir, Panglima 1 Div merangkap Pengerusi RRD, Mej Jen Dato’ Dzulkafli Hj Mustaffa, Panglima 4 Div, Mej Jen Hj Ya’cob Hj Samiran dan AKS SM, Mej Jen Dato’ Mohd Sofi Md Lepi.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul dan Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online