1 DivSemasa

1 Div Halang Penyeludup PATI

SARAWAK: Pasukan Tentera Darat (TD) di bawah Divisyen Pertama Infantri Malaysia (1 Div) berjaya melakukan pengusiran terhadap cubaan memasuki negara ini tanpa melalui laluan yang sah pada bulan Dis 2020 semasa melaksanakan OP BENTENG.

Kejayaan tersebut dilaksanakan oleh unit yang sedang melaksanakan operasi berjaya mengusir lima orang PATI yang cuba menyelinap masuk ke Sarawak dan barang-barang dipercayai untuk diseludup masuk yang berlaku dalam empat kejadian berasingan pada bulan Dis 2020 di sempadan Malaysia–Indonesia.

Kejadian pertama, berlaku di Sektor Balai Ringin, dua PATI dari Indonesia tela ditahan dan disoal siasat dan diusir keluar ke sempadan Malaysia-Indonesia.

Sementara itu, di Lubuk Antu anggota yang sedang bertugas menjumpai tiga beg penuh berisi pakaian harian ditinggalkan di tepi pokok kelapa sawit.

Kejadian ketiga pula berlaku di Sektor Balai Ringin di mana Kumpulan Ronda Berkenderaan telah menahan tiga PATI Indonesia yang cuba merentasi sempadan Malaysia-Indonesia.

Kejadian keempat pula di Sektor Tebedu, anggota ronda telah menjumpai 10 beg guni penuh berisi pakaian, alat solek, ubat-ubatan dan rempah yang bernilai RM17,500 ditinggalkan di belakang sebuah rumah kosong tersebut.

Kes-kes pencerobohan dan cubaan penyeludupan barangan di sempadan Sarawak–Kalimantan Barat dilihat semakin meningkat. Justeru, anggota keselamatan terutama TDM sentiasa bersedia dan meningkatkan lagi kesiagaan serta tidak berkompromi dengan mana-mana pihak yang cuba melakukan jenayah dan membolosi sempadan Negara.

Pemerintahan Markas 1 Div bersama pasukan-pasukan keselamatan di bawah National Task Force (NTF) melalui inisiatif OP BENTENG terus komited dalam mengekang kegiatan jenayah rentas sempadan serta aktiviti menyelinap masuk ke Sarawak dikala pandemik Covid-19 masih belum reda.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online