HUTSemasa

26 Tahun PUTD Kekal Relevan Bersama TD

JOHOR: Pengarah Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD), Brig Jen Yazid Yusuf menjelaskan setiap pegawai dan anggota PUTD dikehendaki mengekalkan tahap kemahiran atau standard yang telah ditetapkan pada sebilang masa serta patuh pada setiap prosedur dan peraturan yang menjurus kepada etika penugasan masing-masing.

“Seluruh warga PUTD perlu muhasabah dan menilai diri serta bertanyakan kepada diri sendiri, adakah kita sudah cukup profesional atau sekadar mengikut arus dan bekerja hanya untuk mencukupkan masa.

“Kita perlu sentiasa mengukuhkan kesatuan dan bekerjasama sebagai satu tim ke arah sasaran yang sama serta menggunakan perancangan yang telah ditetapkan bagi mencapai objektif yang dikehendaki.

“Selain itu, sentiasa saling hormat-menghormati sama ada pemerintah atau yang diperintah kerana tanggungjawab dan amanah yang perlu dipikul bukan sahaja perlu dijawab semasa di dunia tetapi yang penting ketika di sana nanti,” jelas Pengarah PUTD.

Pengarah PUTD berkata demikian semasa ucapannya dalam Perbarisan Hari Ulang Tahun (HUT) PUTD Ke-26 di Padang Kawad Dispersal Area Rejimen 881 PUTD pada 11 Mac 2021.

Tambah beliau lagi, sekiranya tiada kejujuran, tiada integriti, tiada kesungguhan dalam melaksanakan tugasan yang diterima mereka ini tidak layak untuk kekal dalam organisasi ini.

Selain itu, Pengarah PUTD turut menyeru seluruh warga PUTD agar bersedia untuk membuat perubahan atau bersedia untuk berubah bagi memastikan PUTD terus relevan, efektif dan sentiasa tangkas sebagai sebuah pasukan dinamik yang mampu menjadi force multiplayer kepada TD.

Pengarah PUTD juga merakamkan penghargaan dan berharap warga PUTD terus beriltizam, bersemangat dan berdaya maju demi mengangkat PUTD menjadi pasukan yang dihormati, disegani dan dicontohi oleh pasukan sahabat serta digeruni oleh pihak lawan.

Mengimbas sejarah PUTD, pasukan ini telah ditubuhkan dengan rasminya pada 11 Mac 1995 di Pangkalan Udara, Kluang dan dirasmikan oleh Dato’ Seri Mohammad Najib Tun Abdul Razak selaku Menteri Pertahanan ketika itu.

Sejak detik bersejarah itu, PUTD telah berkembang dengan pesat dan kini mempunyai dua buah pasukan iaitu Rejimen 881 PUTD dan Tim Nukleus Rejimen 882 PUTD.

PUTD juga telah mengoperasikan beberapa jenis pesawat iaitu Alloute MK III, A109 LOH serta S61A-4 Nuri TD manakala pesawat MD530-G bakal memasuki inventori PUTD pada tahun ini.

Terdahulu sebaik ketibaan Pengarah PUTD, beliau menerima tabik hormat dari kontijen perbarisan melibatkan tiga detasmen terdiri daripada 12 pegawai dan 103 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) daripada Jabatan Arah PUTD, Rejimen 881 PUTD dan Tim Nukleus Rejimen 882 PUTD diketuai oleh Lt Kol Abd Rahmanizan Abd Rahman.

Perbarisan dimulakan dengan Upacara Pemakaian Pangkat melibatkan seorang pegawai dan 12 anggota LLP yang disempurnakan oleh Pengarah PUTD.

Selesai acara perbarisan, Pengarah PUTD menyempurnakan acara perasmian Muzium PUTD dan diteruskan dengan sesi taklimat berkaitan aset-aset PUTD di dalam muzium.

Turut hadir, Pegawai Memerintah Rej 881 PUTD dan Pegawai Memerintah Tim Nukleus Rej 882 PUTD.

Gambar: Sjn Saiful Fazley Rusli, Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online