Bersama PemimpinLawatanSemasaTrup TDTrup TD

Kesiagaan Briged Elit, Sedia Sebilang Masa

PAHANG: Perdana Menteri (PM) Malaysia, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob menyatakan bahawa kerajaan akan terus menambah baik aset pertahanan berdasarkan kepada teknologi terkini walaupun ianya telah mencukupi.

“Eksesais besar sebegini boleh dilaksanakan dari semasa ke semasa bagi membuktikan bahawa Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sentiasa bersiap siaga dan bersedia dalam mempertahankan kedaulatan negara.

“Apa yang kita lihat hari ini jelas menunjukkan bahawa dalam keadaan aman sekalipun kita tidak seharusnya leka dan sebab itulah eksesais sebegini boleh dilakukan,” jelas PM ketika menyaksikan Penutup Eksesais Para Predator Siri 1/2021 oleh ketumbukan 10 Bgd (Para) bertempat di Kampung Batu Bor, Bera pada 28 Ogos 2021.

Tambah beliau lagi, latihan ketenteraan dalam Tentera Darat (TD) merupakan benteng pertahanan utama bagi menjamin kedaulatan negara, The Army Is The Guardian Of The State dan teras utama peranan TD pula adalah untuk mempertahankan negara dari ancaman luar serta bertindak sebagai Military Fighting Organisation dengan tahap kesiagaan yang tinggi.

“Walaupun kita masih berada di dalam penularan pandemik COVID-19, latihan ketenteraan akan diteruskan dengan mengadaptasi norma baharu dan pematuhan kepada Standard Operating Procedure (SOP) yang ketat ditetapkan oleh kerajaan,” jelas PM.

Terdahulu ketibaan PM disambut oleh Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM dan Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain.

Eksesais Para Predator yang dilaksanakan oleh 10 Bgd (Para) merupakan ketumbukan pasukan elit iaitu Bgd Payung Terjun dengan tahap kesiagaan yang tinggi dan merupakan komponen utama TD yang dikenali sebagai Pasukan Aturgerak Cepat (PAC).

Bgd ini juga merupakan elemen tempur yang memberikan tindak balas pantas (quick reaction) terhadap sebarang kemungkinan ancaman serta mampu memberikan opsyen ketenteraan kepada negara dalam menghadapi sebarang kontinjensi di dalam atau luar negara untuk melindungi kepentingan dan kedaulatan negara.

Justeru itu, eksesais ini bertujuan untuk mempertingkatkan tahap kesiagaan dan kompetensi setiap Leading Para Battle Ground (LPBG) dalam atur gerak Bgd untuk melaksanakan operasi di barisan belakang musuh.

Tiga pendekatan utama eksesais ini iaitu, To Train (Troop) bagi memberikan pendedahan keadaan ancaman sebenar melalui latihan, To Project (The Army) bagi memberikan gambaran kesiagaan dan keupayaan sebenar atur gerak TD dan To Educate (Create Public Awareness) bagi mendidik mahupun berkongsi pengetahuan serta menerapkan kesedaran umum mengenai peranan TD dalam aspek keselamatan.

Eksesais ini mensimulasikan gerakan kemaraan anggota 10 Bgd (Para) dengan disokong oleh pelbagai jenis aset tempur, termasuklah kenderaan tempur dari Skuadron Ke-11 Kor Armor Diraja (Skn 11 KAD) dan jambatan tempur dari Skuadron Keempat Rejimen Askar Jurutera Diraja (Jambatan) (Skn 4 RAJD(Jn)).

Anggota yang terlibat dalam eksesais ini terdiri daripada pelbagai elemen daripada MK 10 Bgd (Para), Kompeni Infantri Mekanize, 881 Pasukan Udara Tentera Darat (881 PUTD), Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), elemen tempur, bantuan tempur dan bantuan khidmat tempur 10 Bgd (Para).

Selain itu, eksesais ini juga dirangka bagi menilai tahap kepimpinan setiap lapisan pemerintahan, tahap kompetensi atau keupayaan setiap pasukan tempur di dalam Bgd ini serta menguji ketahanan fizikal dan mental anggota untuk berhadapan dengan tekanan realisme yang tinggi sebagaimana situasi sebenar ketika perang dan krisis.

Turut hadir, Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Pertahanan, Dato’ Sri Muez Abd Aziz, Panglima 3 Div, Mej Jen Dato’ Tengku Mohammad Fauzi Tengku Ibrahim dan Panglima 10 Bgd (Para), Brig Jen Khairul Azmizal Ahmad Natal.

Gambar: SSjn Shamsul Zaidi Zolkoffly dan Saifun Hakimi Zainon

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online