Bersama PemimpinKebajikanSemasa

305 Unit RKMAT Khusus Buat Warga 4 RAD

JOHOR: Perdana Menteri (PM), Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada pihak kementerian di atas kejayaan menyempurnakan projek perumahan Rumah Keluarga Malaysia Angkatan Tentera (RKMAT) di Kem Segamat.

“RKMAT Kem Segamat mula dibina pada 24 Apr 2018 dengan kos mencecah RM 147.7 juta melibatkan 305 unit RKMAT pelbagai kelas untuk kemudahan keluarga pegawai dan anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) pasukan Rejimen Keempat Artileri Diraja (4 RAD).

“Ia bukan sahaja menyediakan kemudahan perumahan kuarters malah dilengkapi dengan kemudahan awam yang lain seperti surau, dewan serbaguna, taska dan tabika, gelanggang futsal, bola tampar, sepak takraw serta bola jaring.

“Selain itu, bagi memberi lebih keselesaan dan kesejahteraan kepada para anggota, Kementerian Pertahanan telah meluluskan pembinaan Kem Segamat Fasa 2 yang akan dilengkapi lebih banyak fasiliti dan kemudahan termasuk pembinaan bangunan Wisma Perwira, Wisma Bintara dan Pusat Perubatan Angkatan Tentera,” jelasnya.

PM berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Pelancaran Rumah Keluarga Malaysia Angkatan Tentera (RKMAT) di Dewan RKMAT Kem Segamat pada 6 Mac 2022.

Tambah beliau lagi, Blueprint Perumahan MINDEF 3.0 akan dilancarkan dalam masa terdekat.

“Jumlah RKMAT yang akan dibina di bawah Blueprint Perumahan MINDEF 3.0 ini adalah mengikut perancangan menyeluruh yang selari dengan Aspirasi Keluarga Malaysia iaitu menitikberatkan kesejahteraan hidup setiap keluarga Malaysia yang berbilang bangsa, agama serta budaya,” ujar PM.

Program diakhiri dengan acara penyerahan kunci simbolik RKMAT yang disempurnakan oleh PM kepada tiga penerima yang mewakili pegawai dan anggota LLP dari 4 RAD.

Turut hadir, Menteri Besar Johor, Dato’ Hj Hasni Mohammad, Menteri Kanan Pertahanan, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein, Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM dan Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain.

Gambar: LKpl Muhammad Nashriq Khairul Zaime

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online