HUTSemasaTrup TD

27 Tahun PUTD Gagah Di Angkasa

JOHOR: Pengarah Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD), Brig Jen Yazid Yusuf menjelaskan selama 27 tahun kewujudan pasukan, visi untuk menjadi satu kuasa dimensi ketiga yang berupaya untuk beroperasi secara bersama di era peperangan dan misi untuk memberi keupayaan taktikal udara yang efisien dan efektif kepada Tentera Darat (TD) tetap kekal dan relevan.

“Setiap pegawai dan anggota dalam PUTD hendaklah sentiasa mengekalkan tahap kemahiran mereka pada sebilang masa mengikut standard yang ditetapkan dimana setiap prosedur dan peraturan yang digariskan berlandaskan etika penugasan masing-masing.

“Kegagalan untuk mengekalkan standard dan tahap profesionalisme di dalam bidang masing-masing pastinya akan memberi kesan ke atas keselamatan anggota serta aset sedia ada dan yang lebih serius apabila melibatkan kecederaan serta kehilangan nyawa,” tegasnya.

Beliau berkata demikian semasa ucapannya dalam Perbarisan Hari Ulang Tahun (HUT) PUTD Ke-27 di Padang Kawad Rejimen(Rej) 881 PUTD pada 11 Mac 2022.

Tambahnya lagi, TD telah menyambut Hari Tentera Darat (HTD) Ke-89 dengan tema ‘Kesejahteraan Keluarga TD Diutamakan, Kedaulatan Negara Terjamin membawa maksud bahawa semua peringkat anggota hendaklah sentiasa menjaga diri sendiri, keluarga dan organisasi.

“Dengan terjaminnya kesejahteraan keluarga, maka anggota TD akan lebih bersemangat untuk berada dibarisan hadapan bagi mempertahankan kedaulatan negara.

“Mengambil semangat dari tema ini, PUTD akan meningkatkan kesiagaan di dalam membantu TD mempertahankan negara kita yang tercinta ini,” katanya.

Perkembangan terkini adalah ketibaan enam buah pesawat baru MD530G yang dipersembahkan kepada media pada 28 Feb 2022 merupakan perolehan aset baru yang akan mengukuhkan visi dan misi PUTD .

Sebagai persediaan pengoperasian pesawat baru ini, penubuhan sebuah pasukan baru iaitu Rej 883 PUTD Ad-Hoc telah diluluskan dan buat masa sekarang pesawat dan rejimen tersebut akan berada bersama Rej 881 PUTD.

Terdahulu, sebaik ketibaan Pengarah PUTD, beliau menerima tabik hormat dari kontijen perbarisan melibatkan tiga detasmen terdiri daripada 12 pegawai dan 147 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) daripada Jabatan Arah PUTD, Rejimen 881 PUTD dan Tim Nukleus Rejimen 882 PUTD yang diketuai oleh Lt Kol Ahmad Hisham Mohd Hedzir.

Turut hadir, Pegawai Memerintah Rej 881 PUTD dan Pegawai Memerintah Tim Nukleus Rej 882 PUTD.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online