Bersama PemimpinSemasa

Generasi Budak Boy Bakal Terajui Kepimpinan Negara

KUALA LUMPUR: Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM percaya bahawa para Putera Tingkatan Lima dapat meneruskan ikrar Berkhidmat Memimpin serta mentaati Piagam Maktab Tentera Diraja (MTD) yang bukan sahaja menjadi pegangan, malah harus dikotakan selagi nyawa dikandung badan.

“Keperibadian mereka diperkukuhkan dengan interaksi hidup merangkumi pelbagai agama, bangsa dan kaum sepanjang tempoh pembelajaran di maktab ini yang merupakan ertikata sebenar terhadap konsep Keluarga Malaysia.

“Walaupun kehadiran COVID-19 banyak menghadkan pelaksanaan aktiviti pembelajaran dan pembinaan perwatakan para Putera, namun secara tidak langsung ianya dapat membina daya tahan yang sangat tinggi buat mereka semua,” jelasnya.

PAT berkata demikian semasa menyempurnakan acara Perbarisan Tahunan Putera MTD Tahun 2021 bertempat di Padang Kawad MTD pada 2 Apr 2022.

Tambahnya lagi, beliau turut berpesan kepada para Putera agar membuat pilihan dengan bijak sama ada mahu melanjutkan pelajaran atau terus menceburi bidang yang diidamkan kerana ianya merupakan kelangsungan perjalanan karier pada masa hadapan.

“Secara peribadi, kehadiran saya pada hari ini boleh dianggap sebagai sentimental journey yang telah banyak mengubah perwatakan, wawasan serta hala tuju hidup saya sejak menyertai Maktab ini pada tahun 1978.

“Semoga MTD terus kekal unggul dan namanya terukir sebagai sebuah institusi yang dipercayai dan berjaya melahirkan para pemimpin negara dalam semua sektor, lapangan dan bidang pada masa akan datang,” jelas PAT.

Buktinya, MTD sejak penubuhannya 70 tahun lalu telah melahirkan ramai Putera yang  berjaya seperti ada sebahagian besar daripada mereka sedang menjawat jawatan tertinggi dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Perkhidmatan Awam termasuklah di dunia korporat.

Perbarisan pada kali ini berkekuatan seramai 480 Putera yang terdiri daripada 223 Putera Tingkatan Lima dan 257 Putera Tingkatan Empat diketuai Pegawai Rendah Kanan (PRK), Mohd Jasim Abdul Aziz.

Dalam perbarisan ini, PAT turut menyampaikan hadiah kepada Putera MTD mengikut kategori, antaranya adalah Anugerah Menteri Pertahanan disandang oleh PRK Mohd Jasim Abdul Aziz, Anugerah Komandan disandang oleh PRK Qarin Loqman Safriza, Anugerah Pengarah Pengajian disandang oleh Pegawai Rendah Muda (PRM), Nu’man Hadif Ahmad Aezuddin dan Anugerah Piala Kompeni Komandan dimenangi oleh Kompeni Golf.

Turut hadir, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Dato’ Sri Muez Abd Aziz, Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany dan Timbalan Panglima Tentera Udara, Lt Jen Dato’ Indera Hj Mohammad Salleh Hj Osman TUDM.

Gambar: Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online