Bersama PemimpinSemasa

Beret Hijau Lambang Maruah Dan Kebanggaan Gerak Khas – Panglima 21 GGK

MELAKA: Panglima 21 Gerup Gerak Khas (21 GGK) merangkap Pengerusi Gerak Khas, Mej Jen Nubli Hj Hashim berpesan bahawa keagungan Beret Hijau yang dipakai perlulah sentiasa dipelihara kerana ianya merupakan maruah dan kebanggaan Gerak Khas.

“Adalah amat malang sekali jika Beret Hijau yang dipakai terpaksa dilucutkan secara keji disebabkan salah laku seperti tidak mematuhi arahan atau melakukan perbuatan yang bertentangan dengan peraturan perkhidmatan,” tegas beliau.

Panglima 21 GGK berkata demikian ketika berucap dalam Perbarisan Tamat Latihan Kursus Asas Komando Siri AK/1/2022 di Pantai Betutu Laut, Sg Udang pada 4 Jun 2022.

Tambah beliau lagi, kursus ini merupakan titik permulaan perkhidmatan dalam Rejimen Gerak Khas dan masih mempunyai ruang yang luas untuk menimba seberapa banyak ilmu pengetahuan bagi memantapkan lagi keunggulan pasukan serta pertahanan negara.

“Syabas dan tahniah kepada saudara sekalian di atas kecekalan dalam mengharungi pelbagai pahit getir dan cabaran yang menguji keupayaan, ketabahan serta kesabaran selama 12 minggu kursus berlangsung,” katanya.

Terdahulu, acara dimulakan dengan pertunjukan demonstrasi serbuan pantai dan menyelamatkan tebusan, lalu disusuli sesi ramah mesra Panglima 21 GGK bersama keluarga penuntut kursus.

Demonstrasi ini secara tidak langsung mempamerkan keupayaan serta kesiapsiagaan trup TD amnya dan 11 RGK serta 21 GGK khususnya sebagai tunjang kedaulatan negara dalam menghadapi ancaman semasa selain sebagai perisai pertahanan negara.

Seterusnya, beliau menyempurnakan acara Perbarisan Penganugerahan Beret Hijau Gerak Khas serta Pisau Komando yang melibatkan seorang pegawai dan 122 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dari pelbagai kor Tentera Darat (TD).

Acara turut diserikan dengan penyampaian hadiah Penuntut Terbaik yang dinobatkan kepada Lt M Mohamad Imran Mohamad Rusni dari Rejimen Pertama Artileri Diraja (Para) (1 RAD (Para)).

Upacara perbarisan diteruskan dengan lafaz ikrar 12 Sumpah Perajurit Komando dan penyerahan bendera kepada Ketua Cawangan Komando sebagai tanda berakhirnya kursus.

Seramai hampir 800 pengunjung termasuk ahli keluarga penuntut hadir untuk menyaksikan acara bersejarah ini setelah dua tahun ia diadakan secara tertutup berikutan wabak COVID-19 yang melanda negara.

Pelaksanaan perbarisan rejimental ini seiring dengan Tonggak Kedua Perintah Ulung Panglima Tentera Darat Ke-28 iaitu Memperkasakan Keutuhan Organisasi.

Turut hadir, Pengarah Gerak Khas, Kol Mohd Fouzi Sulaiman, Komandan PULPAK, Kol Zulkinine Yunus dan Veteran Komando.

Gambar: SSjn Shamsul Zaidi Zolkoffly, LKpl Muhammad Nashriq Khairul Zaime, Pbt Mohammad Fadzil Akirul dan Riffat Mohd Yusof

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online