AgamaBersama PemimpinSemasa

MK PLDTD Johan Keseluruhan Tilawah Al-Quran Peringkat TD

KUALA LUMPUR: Mej Muhammad Mushawwir Che Azuha daripada Markas Pemerintahan Latihan dan Doktrin Tentera Darat (MK PLDTD), peserta tilawah bagi kategori Pegawai dengan catitan 96 markah dinobatkan sebagai johan keseluruhan Pertandingan Tilawah Al-Quran Peringkat Tentera Darat Tahun 2022 yang diadakan di Kem Wardieburn pada 19 Okt 2022.

Naib johan pula disandang oleh Mej Hjh Salha Shakila Hj Alang Hasim dari Markas Pemerintahan Medan Timur Tentera Darat (MK PMTTD) manakala tempat ketiga dirangkul oleh Kapt Zulkiflee Maxtar dari Markas Pemerintahan Medan Barat Tentera Darat (MK PMBTD).

Keputusan Pertandingan Tilawah Al-Quran ini telah diumumkan oleh Ketua Jemaah Hakim, Kol Hasbullah Salleh sebelum pemenang keseluruhan memperdengarkan bacaan ayat-ayat suci Al-Quran.

Bagi kategori Qari dimenangi oleh Sjn Muhammad Riduan Muhammad Yusof dari MK PLDTD dan diikuti naib johan yang dimenangi oleh LKpl Mohamad Hafizul Azam Harrun dari MK PMTTD manakala LKpl Yusof Mat Daud dari MK PMBTD berada di tempat ketiga.

Seterusnya, johan bagi kategori Qariah jatuh kepada peserta daripada MK PMBTD iaitu Puan Adibah Hajar Limat, diikuti Puan Hasmina Shuib daripada MK PLDTD yang dinobatkan naib johan dan tempat ketiga dimenangi oleh peserta daripada MK PMBTD iaitu Puan Nooraini Ropli.

Keputusan johan bagi kategori Qari Saudara Muslim pula dimenangi PW II Muhammad Syawal Angkapok dari MK PMBTD, diikuti naib johan yang dirangkul oleh Kpl Muhd Syarul Aizad Abdullah dari MK PMTTD dan tempat ketiga jatuh kepada PW I Muhammad Rasyid Richard Abdullah dari MK PLDTD.

Johan bagi kategori Qariah Saudara Muslim dimenangi oleh Puan Siti Sumayyah Anchat dari 21 Gerup Gerak Khas (21 GGK) manakala naib johan dirangkul oleh SSjn Puteri Zulaikha Emin peserta daripada MK PLDTD dan tempat ketiga jatuh kepada Puan Nurul Izzati Atiqah Abdullah dari MK PMTTD.

“Adalah diingatkan bahawa warga Tentera Darat hendaklah meningkatkan penghayatan syiar Islam dan menjadikan Al-Quran sebagai panduan dan pedoman dalam kehidupan.

“Sesuai dengan tema majlis tilawah pada tahun ini iaitu ‘Manhaj Rabbani Ummah Berkualiti’ yang membawa maksud sentiasa meletakkan Allah dalam segala perkara serta menjadi asas dalam mengekalkan iman dan takwa.

“Ini menunjukkan bahawa warga TD hendaklah berusaha menjadi umat yang cemerlang dengan menjadikan profesion tentera ini sebagai wasilah untuk berjaya di dunia dan akhirat,” ujar Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato Seri Zamrose Mohd Zain.

Selain diperdengarkan dengan alunan suara daripada johan keseluruhan tilawah, hadirin turut disajikan dengan Persembahan Pentas Irama (PENTARAMA) Sel Agama MK TD.

Majlis kemudian berakhir dengan penyampaian cenderahati kepada PTD dan jamuan makan.

Turut hadir, Ketua Staf Markas Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mohd Sofi Md Lepi bersama isteri, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan bersama isteri, Panglima Medan Timur Tentera Darat, Lt Jen Datuk Mardzuki Muhammad bersama isteri, Panglima 21 GGK, Mej Jen Nubli Hj Hashim bersama isteri dan pegawai-pegawai kanan TD.

Gambar: Pbt Mohammad Shukri Suhaimi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online