Bersama PemimpinKebajikanSemasa

Kebajikan Warga TD Terus Diberi Keutamaan

NEGERI SEMBILAN: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain dan isteri, Puan Sri Datin Seri Zainuriah Hj Mustapha melakukan Lawatan Kebajikan ke atas warga Briged Pertama Infantri Malaysia (1 Bgd) di Kem Rasah pada 13 Jan 2023.

Seramai empat waris anggota disantuni PTD dimulai dengan anak kepada Kpl Mohd Amin Pi Amaddin dari 1 Kompeni Kor Polis Tentera Diraja (1 Komp KPTD) iaitu adik Harith Ahmad berusia lapan tahun yang disahkan menghidap penyakit autisme serta masalah pembelajaran sejak umur lima tahun dan kini menjalani terapi di Hospital Tuanku Jaafar, Seremban.

Seterusnya, PTD menyantuni anak kepada Kpl Mohd Aizat Yusof dari 1 Komp KPTD iaitu adik Umar Rayyan yang disahkan menghidap jantung berlubang ketika berusia dua bulan dan kini menerima rawatan secara berkala di Hospital Serdang, Selangor selepas menjalani pembedahan menutup dua lubang kecil berukuran 0.4mm pada 22 Nov 2019.

PTD mengakhiri lawatan kebajikan dengan menyantuni anak dan isteri kepada Sjn Mohd Sharapudin Razak dari pasukan 1 Woksyop Briged (1 Wksp Bgd) iaitu adik Muhammad Solahuddin, 11, yang disahkan menghidap penyakit autisme serta jantung berlubang sejak berusia tujuh bulan di dalam kandungan dan kini menerima rawatan susulan di Institut Jantung Negara (IJN).

Manakala isteri beliau, Puan Amirah Mehat menghidap penyakit kencing manis serta darah tinggi sejak tahun 2011 dan kini mengalami gangguan sistem saraf tunjang setelah menjalani pembedahan bahagian belakang badan bagi membuang jangkitan kuman pada tahun 2014.

Setiap waris yang disantuni menerima sumbangan berbentuk hamper dan bantuan kewangan dari Tabung Kebajikan Tentera Darat bagi meringankan beban yang ditanggung.

Pelaksanaan aktiviti seumpama ini sejajar dengan Tonggak Ketiga Perintah Ulung PTD Ke-28 iaitu Pelestarian Kesejahteraan Warga.

Turut hadir, Panglima Divisyen Ketiga Infantri Malaysia, Mej Jen Dato’ Rashidin Hashimi Ab Rashid dan Asisten Ketua Staf Sumber Manusia, Mej Jen Azhan Hj Md Othman.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul
#KesejahteraanWargaTD

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online