HUT

60 Tahun RRD Kekal Di Landasan Yang Kukuh

PERAK: Pengerusi Rejimen Renjer Diraja (RRD), Mej Jen Datuk Abdul Rahman A Wahab merakamkan ucapan penghargaan kepada mantan-mantan Pengerusi RRD sebelum ini yang bertungkus lumus dalam mengemudi rejimen agar kekal berada di landasan yang kukuh serta menjadi semakin matang setanding dengan rejimen lain yang berada dalam kor Infantri.

“Dalam usaha bersama menggalas tanggungjawab mempertahankan kedaulatan negara, saya menyeru agar semua warga Rejimen Renjer Diraja untuk meletakkan iltizam dan komitmen tinggi serta memperkukuhkan kesetiaan kepada pucuk pimpinan Tentera Darat khasnya dan Angkatan Tentera Malaysia amnya.

“Saya selaku penyambung legasi Pengerusi Rejimen Renjer Diraja akan terus berusaha memikul tugas dan tanggungjawab yang diamanahkan demi memastikan kesinambungan kecemerlangan dapat diteruskan,” jelasnya.

Tambah beliau lagi, Jabatan Arah Infantri sentiasa berusaha meningkatkan keupayaan setiap pasukannya termasuklah RRD dalam aspek sumber manusia, persenjataan, mobiliti dan perhubungan.

Mej Jen Datuk Abdul Rahman A Wahab juga berharap agar kajian berterusan dilaksanakan bagi meningkatkan keupayaan mobiliti, logistik dan perhubungan agar kesiagaan dapat dipertingkatkan sehingga mampu beroperasi pada tahap ancaman tertinggi.

Di samping itu, memiliki sistem persenjataan canggih tidak mencukupi bagi menyediakan kesiagaan ketumbukan pada tahap tertinggi kerana pengoperasian semua sistem persenjataan perlu didukung oleh sumber manusia iaitu warga tentera yang cekap, terlatih dan mampu menguasai atur gerak semua persenjataan tersebut.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan perutusan sempena Perbarisan Hari Ulang Tahun (HUT), RRD Ke-60 di Padang Kawad Utama Batalion Kedua Rejimen Renjer Diraja (2 RRD) pada 30 Sep 2023 yang melibatkan seramai 15 pegawai dan 321 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) gabungan Batalion-Batalion RRD.

Pengerusi mengakhiri ucapan dengan menyeru semua warga RRD untuk terus menimba ilmu pengetahuan khususnya ilmu-ilmu ketenteraan masa kini.

“Penguasaan ilmu-ilmu ketenteraan pastinya bakal meningkatkan sebarang informasi yang diperlukan dan juga akan memudahkan pelaksanaan latihan serta eksesais dengan hasil penuh berkualiti,” tegasnya.

Sambutan HUT RRD diserikan lagi dengan acara memotong pulut kuning dan jamuan makan di Dewan Pasukan.

Turut hadir, Panglima 30 Bgd, Brig Jen Yazid Yusuf dan Mantan-mantan Pengerusi RRD.

Gambar: Pbt Tuan Mohammad Farizal Tuan Dir

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online