Bersama PemimpinSemasa

Istiadat Perbarisan Memuliakan Agong XV

KUALA LUMPUR: Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV, Sultan Muhammad V berkenan mencemar duli berangkat ke Istiadat Perbarisan Memuliakan Seri Paduka Baginda  Yang Di-Pertuan Agong XV sempena pertabalan baginda di Dataran Panglima Tentera Darat pada 6 Mei 2017.

Keberangkatan tiba baginda di Dataran PTD, disambut oleh Menteri Pertahanan, Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein serta menerima tabik hormat dari kontinjen perbarisan diiringi lagu Negaraku dan tembakan kehormatan sebanyak 21 das.

Pada masa yang sama sembilan buah pesawat terdiri daripada tiga pesawat Agusta, sebuah pesawat Superlynx, sebuah pesawat Nuri, dua buah pesawat EC725 serta dua pesawat Fennex terbang di ruang udara bagi upacara lintas hormat dengan membawa Jalur Gemilang, bendera ATM dan bendera ketiga-tiga cabang perkhidmatan.

Seri Paduka Baginda kemudian memeriksa perbarisan yang diketuai Lt Kol Johan Effendi Mohd Shalleh melibatkan 26 pegawai dan 588 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) meliputi lima kontinjen utama dari ketiga-tiga cabang perkhidmatan serta diiringi Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor.

Dalam titahnya, baginda mahukan setiap lapisan warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dapat meletakkan kesetiaan di tahap tertinggi agar kedaulatan negara tidak digugat yang mana kecemerlangan ATM adalah legasi yang telah diwariskan oleh pejuang terdahulu yang berkorban demi bangsa dan negara.

“Beta menyeru kepada pewaris ATM supaya melonjakkan kedudukan angkatan ini ke puncak yang lebih tinggi dan mercu kegemilangan yang mutlak.

“ATM hendaklah terus melipatgandakan segala daya dan usaha untuk memperkasakan tahap siap sedia dan mempertingkatkan tahap keterampilan warganya agar angkatan tentera beta berdiri gah dan disegani,” titah baginda.

Selain itu baginda turut berpuas hati dengan pencapaian ATM yang telah berjaya melaksanakan peranannya sebagai tiang seri pertahanan dan kedaulatan negara serta baginda turut menggelarkan ATM sebagai sebuah angkatan yang serba boleh.

Istiadat perbarisan diakhiri dengan laungan Daulat Tuanku sebanyak tiga kali oleh anggota perbarisan disusuli dengan bacaan doa.

Turut hadir Panglima Tentera Darat, Jen Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim, Panglima Tentera Laut, Tan Sri Ahmad Kamarulzaman Hj Ahmad Badaruddin dan mantan-mantan PAT.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online