MK TDSemasa

Pemakaian Pangkat Pegawai Kanan TD

KUALA LUMPUR: Seramai 39 pegawai kanan dari pelbagai Kor dalam Tentera Darat (TD) dinaikkan pangkat dalam Majlis Pemakaian Pangkat Pegawai Kanan TD disempurnakan oleh Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim di Wisma Transit pada 05 Jun 2017.

Pemakaian pangkat didahului oleh Mej Jen Dato’ (Dr) Ya’akob Koming yang dinaikkan pangkat Lt Jen serta menjawat jawatan sebagai Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan.

Majlis diteruskan dengan pemakaian pangkat Brig Jen ke Mej Jen didahului oleh Brig Jen Dato’ Pahlawan Abu Sufian Ahmad yang kekal sebagai Ketua Pengarah Bahagian Perkhidmatan Kejuruteraan Pertahanan, Markas ATM dan Brig Jen Dato’ Pahlawan (Dr) Hj Samiran Sarijan yang menjawat jawatan sebagai Pengarah Perubatan Bahagian Perkhidmatan Kesihatan, MK ATM.

Manakala seorang pegawai dinaikkan pangkat dari Kol ke Brig Jen iaitu Kol Hussein Mud dan menjawat jawatan sebagai Timbalan Ketua Jurutera Jabatan Arah Jutra dan tiga orang pegawai dinaikkan pangkat Lt Kol ke Kol serta 32 pegawai dinaikkan pangkat daripada Mej ke Lt Kol.

Dalam ucapan PTD, beliau mengucapkan tahniah kepada semua pegawai yang dinaikkan pangkat dan berharap dapat memikul amanah serta tanggungjawab yang diberi.

“Sesungguhnya kenaikan pangkat ini anugerah dan amanah dari Allah melalui TD untuk saudara dan saudari pikul dalam memartabat dan menjulang imej TD selain ianya merupakan sebahagian dari rancangan TD dalam pengurusan sumber manusia,” katanya.

Selain itu, PTD mahukan pegawai yang dinaikkan pangkat dapat berfikir diluar kotak dan adili anggotanya dengan sebaik mungkin kerana arus pembangunan serta pemodenan hari ini memerlukan setiap lapisan kepimpinan mampu untuk berfikir jauh kehadapan agar sumbangan kepada organisasi akan terus kekal relevan.

Turut hadir Timbalan Panglima Tentera Darat (TPTD), Lt Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi dan Panglima Medan Barat TD, Lt Jen Dato’ Azizan Md Delin.

Gambar: Saifun Hakimi Zainon

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online