Bersama PemimpinPenghargaanSemasa

Perbarisan Penghargaan Hargai Jasa Dua Pegawai Kanan KKD

MELAKA: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Dato’ Muhammad Hafizuddeain Jantan mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada mantan Pengarah Perubatan Bahagian Perkhidmatan Kesihatan (BPK), Mej Jen Dato’ (Dr) Rosman Ab Rahman dan mantan Pakar Psikiatri 96 Hospital Angkatan Tentera (HAT) Pangkalan TLDM Lumut, Brig Jen Dato’ (Dr) Mohd Shah Mat Esa yang masing-masing bakal menamatkan perkhidmatan pada 19 Jan 2024 dan 5 Jan 2024.

“Terlalu banyak jasa dan bakti telah dicurahkan oleh kedua-dua pegawai kanan yang diraikan ini sepanjang tempoh perkhidmatan mereka demi menunaikan tanggungjawab yang diberikan.

“Semoga segala sumbangan dan legasi yang ditinggalkan akan dapat dimanfaatkan serta dijadikan panduan oleh generasi pelapis kepimpinan Kor Kesihatan Diraja (KKD) khasnya dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) amnya.

PTD berkata demikian semasa berucap dalam Perbarisan Penghargaan Mej Jen Dato’ (Dr) Rosman Ab Rahman dan Brig Jen Dato’ (Dr) Mohd Shah Mat Esa di Padang Kawad Institut Latihan Kesihatan Angkatan Tentera (INSAN) pada 4 Jan 2024.

Mej Jen Dato’ (Dr) Rosman Ab Rahman telah ditauliahkan sebagai Pegawai Perubatan dalam KKD pada 19 Jul 1994 sebaik sahaja menamatkan pengajian dalam Sarjana Muda Perubatan dan Kesihatan dari Ireland pada tahun yang sama sebelum memulakan kerjayanya dalam ATM di Batalion Pertama Perubatan.

Sepanjang tempoh perkhidmatan selama 29 tahun enam bulan, beliau telah menyandang pelbagai jawatan penting antaranya selaku Inspektor Jeneral di BPK, Pegawai Memerintah di HAT Tuanku Mizan dan jawatan terakhir sebagai Pengarah Perubatan Dalaman merangkap Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan di BPK.

Manakala Brig Jen Dato’ (Dr) Mohd Shah Mat Esa telah ditauliahkan dalam KKD pada tanggal 16 Sep 1994 dan memperolehi Ijazah Sarjana Muda Perubatan dari University of Ghent, Belgium pada tahun yang sama sebelum ditugaskan sebagai Pegawai Perubatan di 301 Batalion Infantri (Askar Wataniah).

Selain itu, beliau juga pernah berkhidmat di Pusat Latihan Tempur Tentera Darat (PULADA), MALCON IV – SFOR bersama Batalion Kedua Rejimen Askar Melayu Diraja (2 RAMD), Markas Briged Keempat Infantri Malaysia (MK 4 Bgd) dan 96 HAT Pangkalan TLDM Lumut.

Perbarisan perhargaan ini terdiri daripada tiga detasmen melibatkan seramai 12 pegawai dan 148 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) diketuai oleh Lt Kol Mohamad Halif Mohamad Yusof dari HAT Tuanku Mizan.

Sejurus tamat perbarisan, PTD kemudiannya diiringi ke Wisma Perwira KKD bagi menikmati jamuan dan menonton tayangan video montaj yang memaparkan serba sedikit coretan kenangan sepanjang perkhidmatan Mej Jen Dato’ (Dr) Rosman Ab Rahman dan Brig Jen Dato’ (Dr) Mohd Shah Mat Esa.

Simbolik acara diakhiri dengan perarakan Street Lining sebagai simbolik penghargaan kepada pegawai kanan yang diraikan.

Turut hadir, Pengerusi KKD, Lt Jen Dato’ (Dr) Zulkeffeli Mat Jusoh, Panglima Pendidikan dan Latihan Udara, Lt Jen Dato’ Zahani Hj Zainal Abidin TUDM, Panglima Divisyen Ketiga Infantri Malaysia, Mej Jen Dato’ Rashidin Hashimi Ab Rashid dan pegawai-pegawai kanan TD.

Gambar: LKpl Nik Ahmad Asyraaf Nik Husein

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online