Semasa

Panglima Divisi Infanteri 2/Kostrad Lawat Kawasan Operasi Keris Parang

SARAWAK: Operasi Keris Parang Siri 3/2017 telah menerima kunjungan kerja operasi daripada Delegasi Divisi Infanteri 2/Kostrad, Tentera Nasional Indonesia – Angkatan Darat (TNI-AD) yang diketuai oleh Panglima Divisi Infanteri 2/Kostrad, Mayor Jenderal TNI Agus Suhardi di Kem Gabungan Malindo Lubok Antu pada 5 Jul 2017.

Ketibaan Delegasi TNI-AD disambut oleh Panglima 1 Div, Mej Jen Datuk Stephen Mundaw dan Panglima 3 Bgd, Brig Jen Mohd Bustaman Hj Mat Zin bersama staf dari Markas 3 Bgd di ICQS Lubok Antu seterusnya mengiringi mereka ke Kem Gabungan Malindo Lubok Antu.

Beliau turut menyatakan rasa gembira setelah melihat keakraban Tentera Malindo dalam kerjasama menjaga persempadanan antarabangsa antara Malaysia dan Indonesia. Dalam ucapan beliau juga, penekanan kepada aspek kesefahaman bilateral perlu terus terjalin agar persahabatan ini kekal utuh. Beliau juga berharap agar tingkatan moral dikalangan anggota perlu sentiasa berada di tahap tertinggi walaupun tempoh beroperasi anggota TNI-AD selama 9 bulan. Beliau juga merakamkan ucapan terima kasih kepada Panglima 1 Div, Panglima 3 Bgd dan Pegawai Memerintah 10 RRD, Lt Kol Anuar Ahmad atas sambutan yang diberikan.

Kunjungan ini merupakan kunjungan pertama oleh Panglima TNI-AD di luar Kalimantan yang mana Divif 2/Kostrad merupakan Formasi yang bertugas di Malang, Jawa Timur. Tujuan utama kunjungan diadakan adalah untuk melawat Anggota TNI-AD dari Batalyon Para Raider 502 Ujwala Yudha seramai 1 Pegawai dan 15 Lain-Lain Pangkat yang merupakan salah satu pasukan di bawah Briged Infantri 18 Trisula dan dibawah formasi Divif 2/Kostrad.

Lawatan diakhiri dengan pertukaran cendera kenangan oleh kedua-dua Panglima dari TNI-AD dan TDM serta menandatangani buku lawatan.

[jaw_gallery gallery=”11343,11344,11345,11346,” lightbox=”1″ ] [jaw_clear]

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online