Bersama PemimpinSemasa

Penganugerahan Battle Honour Daulat Feb 2013

SABAH: Seramai 61 anggota tentera menerima Pingat Kedaulatan Negara (PKN) yang disempurnakan oleh Menteri Pertahanan Malaysia (MENHAN), Dato’ Seri Hishammuddin Tun Hussein dalam Perbarisan Penganugerahan Battle Honour Daulat Februari 2013 di Padang Merdeka pada 11 Ogos 2017.

Perbarisan yang melibatkan seramai 230 pegawai dan 1880 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dari ketiga-tiga cabang perkhidmatan diketuai oleh Pegawai Memerintah Batalion Ke-20 Rejimen Askar Melayu Diraja (20 RAMD), Lt Kol Azmi Ali.

Selain anggota terbabit, panji-panji bagi 24 pasukan yang terlibat dalam OP DAULAT turut dipasangkan pingat sebagai penghargaan terhadap pembabitan mereka dalam operasi bagi memerangi penceroboh bersenjata Sulu di Tanduo, Lahad Datu pada Feb dan Mac 2013.

Mengimbas kembali peristiwa di Lahad Datu pada 12 Feb 2013, kawasan timur Sabah telah dikejutkan dengan kehadiran 200 penceroboh bersenjata yang diketuai pengganas Agbimuddin Kiram dan atas pencerobohan tersebut OP DAULAT dilancarkan pada 5 Mac 2013 selepas kejadian serangan hendap oleh pengganas Kiram di Kampung Tanduo, Lahad Datu dan Kampung Simunul, Semporna yang mengorbankan nyawa 10 anggota keselamatan.

Operasi berkenaan menyaksikan 8,147 anggota keselamatan yang terdiri daripada Polis Diraja Malaysia, ATM dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia terlibat dalam tugas-tugas khas di barisan hadapan bagi mempertahankan kedaulatan negara.

Dalam tempoh berkenaan, seramai 72 orang penceroboh berjaya ditembak mati, lima cedera, 551 lagi ditahan dan dihadapkan ke muka pengadilan di bawah pelbagai kesalahan.

Sementara itu, MENHAN dalam ucapannya berkata, majlis malam ini memberi makna kepada setiap rakyat untuk tidak lupa dengan kejadian tersebut serta sentiasa menghargai sumbangan yang diberikan pasukan keselamatan dalam menjaga kedaulatan negara.

“Malam ini kita raikan setiap anggota keselamatan yang telah berkhidmat yang mana kejadian berkenaan membuktikan bagaimana tingginya tahap keberanian dan patriotisme setiap anggota.

“Saya sedar anugerah ini tidak setimpal dengan khidmat bakti tuan-tuan tetapi anggaplah ia sebagai penghargaan serta rasa terima kasih kerajaan dan setiap rakyat yang mampu membakar semangat setiap anggota untuk terus berkhidmat,” ujar beliau.

Turut hadir Ketua Menteri Sabah, Dato’ Seri Musa Aman, Timbalan Menteri Pertahanan, Dato’ Johari Baharum, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Dato’ Sri Abdul Rahim Mohamad Radzi, Panglima Angkatan Tentera Jen Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor dan Panglima-panglima Perkhidmatan.

Gambar: Kapt Ahmad Farhan Hassan dan SSjn Vijay Gaundar Arikrishnan

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online