Bersama PemimpinSemasaTrup TD

UKST TD Uji Tahap Kesiagaan Warga Tentera Darat

 

PERAK: Tim 10 Bgd (Para) dinobatkan sebagai johan dalam Majlis Penutup Ujian Kemahiran Seksyen Tempur Tentera Darat (UKST TD) yang disempurnakan Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim di Lapang Sasar 400m Batalion Kedua Rejimen Renjer Diraja (2 RRD) pada 28 Sep 2017.

Seramai 140 anggota daripada keseluruhan 14 formasi  Briged dalam TD mengambil bahagian dalam Pertandingan UKST TD yang julung kali diadakan dan merupakan cetusan idea PTD bertujuan untuk memilih seksyen tempur terbaik dalam kalangan TD.

Ujian kemahiran ini adalah aktiviti lasak yang menggabungkan elemen kecergasan fizikal dan mental serta teknik, taktik dan prosedur disamping menguji kemahiran menembak.

Dalam ucapan PTD beliau mengucapkan tahniah dan syabas kepada seksyen yang mucul sebagai pemenang dan semua peserta terpilih mewakili pasukan infantri serta formasi masing-masing yang mengambil bahagian dalam pertandingan pada kali ini dan berharap penambahbaikan dibuat agar pertandingan ini mencapai objektif yang digariskan.

“UKST TD kali ini mempunyai kekuatan tersendiri yang mana pada hemat saya perlu dikekalkan konsepnya dan seksyen merupakan satu entiti yang penting dalam pembentukan sesuatu organisasi tempur yang mana kekuatan tempur batalion akan bergantung kepada kompetensi dan keupayaan di peringkat seksyen dalam melaksanakan peranan dan tugas mereka,”tegasnya.

Ujar beliau lagi, beberapa kelemahan dan kekurangan yang telah dikenalpasti memerlukan tindakan susulan serta perlu diperbaiki segera khususnya tahap kecergasan fizikal individu, pengetahuan asas ketenteraan dan keupayaan untuk mengaplikasikan di medan.

Pelaksanaan pertandingan ini dikendalikan dalam tiga disiplin utama iaitu Endurance Race yang memerlukan peserta melaksanakan beberapa ujian sebagai seorang anggota infantri terlatih antaranya kawad merentasi halangan, prosedur percakapan radio, ujian kepimpinan serta ujian membuka dan memasang senjata.

Disiplin Kedua pula antara yang perlu dipamerkan adalah teknik Day Patrol, Nite Movement and Problem Solving manakala Disiplin Ketiga adalah Pertandingan Menembak Seksyen Dalam Pertahanan dari pelbagai kedudukan dengan menggunakan bantuan perlindungan dan bentuk sasaran bergerak secara rawak.

Dalam upacara penutup itu, PTD turut memakaikan pangkat LKpl kepada Pbt Muhammad Hasrulnizam Muslim dan Pbt Mohamad Azizi Mohd Nordin dari pasukan 10 Bgd (Para) di atas semangat serta kesungguhan yang ditunjukkan anggota dalam UKST TD.

Turut hadir Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Azizan Md Delin, Panglima Medan Timur Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Wira Mohd Zaki Hj Mokhtar dan Panglima 2 Div, Mej Jen Dato’ Mohd Ramli Jaafar selaku Pengerusi Jawatankuasa Pengelola UKST TD Tahun 2017.

Gambar: Saifun Hakimi Zainon

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online