Semasa

Eks Ilang Terabai Siri 2017

SARAWAK: Seramai 68 pegawai dan 1240 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) gabungan formasi dan pasukan dibawah naungan Markas Briged Kesembilan Infantri Malaysia (MK 9 Bgd) dan Markas 31 Briged Infantri Malaysia (MK 31 Bgd) terlibat dalam penutup Eksesais Ilang Terabai 2017 disempurnakan oleh Panglima 9 Bgd, Brig Jen Dato’ Dzulkafli Hj Mustaffa bersama Panglima 31 Bgd Brig Jen Dato Haji Fadzil Tajudin di Ladang Kosa, Miri pada 26 Okt 2017.

Acara dimulakan dengan serangan ke atas bukit pertahanan musuh dan diikuti oleh ucapan daripada Panglima 9 Bgd dan Panglima 31 Bgd setelah selesai aktiviti serangan tersebut.

Dalam ucapan, Panglima 9 Bgd, beliau berharap agar semua anggotanya mampu untuk mengendalikan ketumbukan di peringkat Bgd samada dalam keadaan aman ataupun dalam keadaan darurat.

Eks ini telah diadakan di kawasan Am Miri dari 22 hingga 28 Okt 2017 yang berkonsepkan Field Training Exercise (FTX) yang bertujuan melatih, menguji dan menilai pemerintah dan staf dari kedua-dua formasi dan pasukan terutamanya dalam tahap kesiapsiagaan dalam mengendalikan sesebuah ketumbukan di peringkat Bgd.

Serangan dimulakan dengan penyampaian Perintah Serangan oleh Pegawai Memerintah Batalion Ke-20 Rejimen Askar Melayu Diraja (20 RAMD) dan bergerak ke lokasi serangan dimana 20 RAMD telah ditugaskan untuk menyelamatkan Tempat Atur Bentuk sebelum memulakan serangan ke atas dua objektif musuh yang berkekuatan satu kompeni.

Serangan di akhiri dengan pembersihan ke atas satu objektif yang di ketuai oleh Pegawai Memerintah 8 Rejimen Sempadan.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online