PengorbananRencana

PANTANG MAUT SEBELUM AJAL: Rjr Kuna Sagaran A/L T.S Mogan

[dropcap]P[/dropcap]agi itu suasana di Kem Bentong agak tenang. Kuna mengayuh basikalnya menuju ke pejabat seperti biasa. Jam menunjukkan tepat 7.45 pagi. Pagi itu, anggota Kompeni Alpha perlu berbaris jam 0800 untuk melaksanakan gotong-royong di sekitar kawasan kem. Di masa aman, itulah aktiviti yang dilaksanakan oleh Batalion Pertama Rejimen Renjer Diraja selain daripada latihan dan urusan pentadbiran. Sedang mereka sibuk mengemas tiba terdengar jeritan Sarjan Mejan Platun Pertama memecah keheningan suasana. “Platun!! Siap sedia. Pulang ke rumah sekarang dan buat persiapan peralatan. Tepat jam 1400 semuanya berada di sini! Kita akan masuk ke kawasan operasi!” lantang suara Sjn Ambau memberikan arahan. Mereka sedikit pun tidak terkejut dengan amaran yang diberikan oleh Platun Sarjan mereka. Bagi mereka ini semua adalah perkara biasa. Kuna mula bangun menepuk rumput kering yang melekat di bajunya. “Daripada OC, sesiapa yang lewat, akan disumbat masuk guardroom!”, Sjn Ambau kembali bersuara. Jam menunjukkan tepat 11.00 pagi. Kuna terus bergegas pulang.

Meskipun masih awal, Kuna tetap gerun dengan Pegawai Pemerintahnya, Kapt Lim Kaw. “Mahu kena caj BAT D 200 nanti. Orang tua tu bukan boleh percaya. Dia seorang yang kotakan kata-katanya”, bentak hati Kuna seraya meninggalkan Company Line. Sebelum pulang, beliau pesan kepada rakan-rakanya. “Tolong ambilkan bag pack aku dan draw peluru serta senjata aku. Aku mahu pulang ke rumah nak tukar pakaian. Nanti aku bawakkan makanan”. Tersenyum rakan-rakannya mendengar ‘upah’ daripada Kuna. Manakan tidak semua sedia maklum masakan isterinya, sambal tumis ikan bilis memang enak!

48 Hari Usia Perkahwinan

Kuna telah tiba di rumahnya. Isteri beliau Kalliamah segera membuka pintu. “Ennaiku sikiram vettuku poitea?” isteri beliau bertanyakan mengapa suaminya pulang awal. “En anbe, mama veliku poganun tuni mani edutu vai”, balas Kuna menyatakan beliau perlu masuk ke kawasan operasi dan meminta isterinya menyiapkan pakaiannya. Kalliamah sudah biasa dengan keadaan ini. Masa mereka bertunang dahulu, baru sahaja dua jam bertunang, Kuna sudah dipanggil balik ke pasukan untuk pergi operasi.

Rjr Kuna semasa muda

Hari itu, usia perkahwinan mereka baru sahaja mencecah hari ke-48. Walaupun sudah biasa, namun bohonglah beliau untuk tidak merasa risau. Isteri mana yang tidak sayangkan suami. Suaminya inilah satu-satunya insan yang paling dicintainya. “Mama, pattu poittu vannga. Uddamba pattukunga!”, pinta Kallamah kepada suaminya untuk berhati-hati semasa menjalankan tugas demi kedaulatan negara. Kuna hanya senyum sambil memandang tepat kepada isterinya. “I love you”, terus beliau meninggalkan rumahnya. Entah mengapa perasaan Kalliamah sedikit tidak tenteram.

Tetapi diabaikan sahaja perasaan itu. Mungkin kerana kerisauan terhadap suaminya. Lambaian tanpa rela mengiringi Kuna.

Bergerak

Tepat jam 1400, tayar mula bergolek. Platun 1 Kompeni Alpha diketuai oleh Kapt Raja Kamarul Zaman. Semasa dalam perjalanan, Allahyarham Mat Jimmy membuka tin nenas dan mempelawa semua rakan-rakannya makanan itu. “Dey Jimmy, ini hari hari pertama puasa. Lu sudah tidak puasa ka?”, Kuna bertanyakan kepada rakan baiknya itu. Hari itu, 28 Ogos 1976. Segar diingatannya.

Sebaliknya, rakan karibnya membalas, “Mari..mari.. mari…mari makan. Hari ni mati kita. 10,000 siapa tak percaya!”. Kuna sentap juga dengan kenyataan rakannya itu. “Dey jangan mengarutlah!”, balas Kuna. Kenderaan 3 tan yang dinaiki bergegar-gegar. Jalan itu memang teruk. Mereka melalui Jalan Tanjung Rambutan menuju ke Chemor. Laluan yang mereka gunapakai melalui ladang getah dan kebun tinggalan tanaman teh. Terhoyong-hayang 20 kepala besi dalam 3 tan itu.

Jeritan Misteri

Tiba-tiba terdengar jeritan misteri tetapi sayup ditelan bunyi deruman enjin 3 tan yang mereka naiki. Kapt Lim Kaw mengarahkan semua kenderaan diberhentikan. Satu seksyen turun daripada kenderaan dan memerhatikan keadaan sekeliling. Mereka berada di kawasan yang agak curam. Sunyi! “Tiada apa-apa tuan di sini!”, anggota yang memeriksa kawasan memberi maklumbalas kepada Pegawai Pemerintah Kompeni Alpha itu. “Okey! Kita teruskan perjalanan!” arah Kapt Lim Kaw.

Bersama-sama rakan seperjuangan

Mereka meneruskan perjalanan hingga ke puncak bukit. Kuna turun terlebih dahulu memandangkan beliau adalah kumpulan tinjau hadapan kompeninya Di belakangnya adalah Kpl Lobang dan Mat Jimmy adalah orang yang ketiga dalam kumpulan tinjau itu. “Eh Kuna! Saya mahu cari tempat jauh sikitlah dari OC untuk buat base kita. Tak mahulah duduk dekat-dekat dengan dia. Nanti tak boleh buat bising. Mahu dia melenting dengan kita nanti”, ujarnya berseloroh.

Sememangnya semasa operasi di dalam hutan tidak boleh membuat bunyi bising kerana dikhuatiri kedudukan base mereka terdedah kepada musuh. Tetapi, Kuna tahu, rakannya itu bukanlah seorang yang suka ingkar arahan, tetapi hanya suka berbual ketika berada di kawasan operasi. Maklumlah, siapa yang tidak bosan jika 24 jam mulut terkunci tanpa keluar sepatah kata. Namun, Kuna juga sering mengingatkan rakannya agar nada suara itu cukup hanya sekadar didengari oleh mereka berdua sahaja. Baginya, keselamatan seluruh pasukan adalah lebih penting dan mereka tidak boleh terlalu mementingkan diri.

Kuna kembali memerhatikan keadaan sekeliling. Agak tenang. Namun lirik matanya sentiasa waspada dan peka dengan suasana persekitaran. DAMM!! DAMM!!! Dua das letupan tembakan kedengaran tidak tahu dari arah mana. Kuna bingkas tunduk dan memerhatikan keadaan sekeliling. Kpl Lobang yang terkejut dengan bunyi itu terus meloncat dan bertanyakan Kuna. “Kuna, kamu tembak babi ke?”. tanya beliau. Kuna seraya menjawab “Eh! Mana ada Kpl. Saya tidak melepaskan tembakan pun!” balas beliau lantas meneruskan pemerhatiannya. “Bunyinya dekat betul!”, bisik hati Kuna. Kuna menoleh ke belakang. “JIMMY!!!”, Kuna menjerit melihat rakan karibnya sudahpun tersungkur!

“MUSUH!!!”, Kuna menjerit. Terus satu platunnya berada dalam keadaan stand-to siap sedia untuk berbalas tembakan. Namun tidak kelihatan. Semua menunggu Kuna untuk memberi arah kedudukan musuh. Suasana sepi seketika. Tiba-tiba ternampak empat kelibat musuh lari bergelimpangan berpecah ke arah berasingan menuju ke arah bukit. Kuna selaku tim tinjau tangkas bangun dan ligan seorang daripada anggota musuh tersebut.

Kapt Lim Kaw yang melihat Kuna yang terus berlari turut berlari bersama-sama anggota semboyannya sambil menjerit “Agi Idup Agi Ngelaban!!”, mengejar musuh-musuh yang lain. Kuna memang kagum benar dengan keberanian luar biasa OC beliau. Selama beroperasi bersama-sama Pegawai Pemerintahnya itu, memang banyak tindakan berani yang dipamerkan dan wajar dijadikan contoh.

Ditendang

Kuna terus mengejar dan kini beliau tiba di satu kawasan tanaman teh di lereng bukit. Seingat beliau, pokok teh itu hanya setinggi paras pinggang. “Mana pulak si jahanam ni pergi!”, Kuna berang apabila musuh yang dikejarnya sudah tidak kelihatan lagi. Kuna tunduk dan mengamati persekitaran. “Krak…krakk..”, bunyi ranting pokok kedengaran.

Kuna tunduk perlahan-lahan menuju ke arah bunyi yang tidak sampai empat kaki dari jarak kedudukannya. Tiba-tiba pandangan Kuna hanya ternampak tompok-tompok awan. Telinga beliau berdengung. Apa yang dialami oleh beliau adalah tendangan yang paling kuat pernah beliau rasakan sepanjang beliau bernafas di dunia ini. Telinga beliau berdengung. Mata beliau terpana melihat musuh yang dikejarnya berdiri tegak di depan mata tidak berbaju, tatu memenuhi badan dan berambut pendek tepat memandang ke arah mukanya.

Beliau terpaku! Bam! Bam!! Dua das tembakan musuh itu lepaskan. Namun, tidak kena Kuna sebaliknya pasir yang berterbangan. Hanya jarak 20 inci sahaja tembakan itu tersasar dari kepalanya. Tiba-tiba kendengaran bunyi tembakan bertubi-tubi yang membuatkan musuh lari berdecit meninggalkan Kuna yang terpinga-pinga. Kuna melihat Kpl Labo dan Kapt Kamarul sedang menuju ke arahnya sambil memberikan tembakan perlindungan. Kuna yang melihat bantuan yang telah tiba bingkas bangun dan menembak ke arah musuh itu menggunakan senjata M16 A. Namun, musuh itu berjaya melepaskan diri.

Belon

Sejurus itu, rakannya Rjr Alias tiba di lokasi kejadian. “Kuna! kau okey?” beliau bertanyakan kepada Kuna. Belum sempat Kuna membalas keadaan beliau baik, Alias sekali lagi bertanya, “Eh? Mengapa baju kau basah?”. Kuna terus melihat bajunya di bahagian perut sebelah kiri. Apa yang dilihat adalah amat mengejutkan! Dibahagian hadapan perut beliau telah berlubang dan di bahagian belakangnya pula gelembung bagaikan belon. Rupa-rupanya, tendangan yang dirasakan oleh beliau sebentar tadi adalah efek tembakan dari jarak dekat oleh musuh durjana itu.

Kuna menunjukkan kesan kecederaan yang dialaminya

Seraya daripada itu, pandangan mata Kuna mula gelap dan badannya terasa amat panas. Kuna meminta air. Tetapi tiada siapa yang berikannya air. Manakan tidak, mereka baru sahaja pergi ke kelas combat medic dan diingatkan oleh doktor, sekiranya terkena tembakan, jangan berikan air kepada mangsa sehingga dapat kebenaran daripada pegawai perubatan. Kuna terus dibawa ke hospital bagi mendapatkan rawatan.

Setibanya di hospital, Kuna sekali lagi diuji apabila dijahit ‘hidup-hidup’ oleh tim perubatan. Matanya memerhati sahaja jarum itu menjahit perutnya bagai kain perca. Beliau tidak boleh dibius kerana dikhuatiri keadaan akan lebih memudaratkan. Perut beliau kini selamat dibalut. Tali usus beliau telah dibuang. Sejurus itu, Kalliamah tiba. Hanya jejeran air mata sahaja yang diperhatikan jatuh dari mata isteri tercinta. Kuna tersenyum dan berkata pada isterinya, “Sayang, jangan risau! Abang selamat!!”. Itulah kisah Rjr Kuna Sagaran A/L T.S Mogan semasa melaksanakan operasi di Chemor, Perak.

Berhenti Awal

Kuna telah menamatkan perkhidmatan setelah berkhidmat selama 13 tahun. Beliau terpaksa menamatkan perkhidmatan atas faktor kesihatan dan tidak suka pentadbiran ketika itu. “Anggota sekarang sepatutnya bersyukur dengan suasana organisasi sekarang. Dahulu, tiada siapa nak jaga kebajikan kami melainkan di kalangan kami sendiri. Salah sikit caj dan tiada kompromi langsung! Sekarang, golongan muda seharusnya seronok bekerja kerana pemimpin atasan sudah banyak bertoleransi dan berkompromi dengan mereka”, ujarnya berseloroh.

“Jangan kata saya tidak cintakan negara! Ada ke orang yang tidak cintakan negara sanggup terus berkhidmat apabila sudah kena tembak? Saya cuma tidak boleh terima keadaan organisasi pada waktu itu sahaja. Sekiranya dipanggil untuk pergi berperang sekarang, saya sanggup untuk pergi berperang!”, sambungnya lagi.

Harapan

Ditanyakan apakah harapan beliau kepada organisasi ATM kini, beliau hanya menjawab, “Sekarang seronok melihat pucuk pimpinan menjaga kebajikan warganya dan veteran ATM. Tetapi entah mengapa, bagi saya agak sukar untuk perolehi “kebajikan” itu. Niat murni pemimpin atasan amat saya kagumi. Tetapi, “mereka” yang melaksanakannya sedikit mengecewakan.

Bersama-sama isteri dan tiga orang anaknya yang tercinta

“Contoh seperti keadaan saya, apabila memohon bantuan, saya akan pergi ke Jabatan Hal Ehwal Veteran Perak (JHEV), tetapi apabila setibanya disana, saya diarahkan untuk pergi ke Markas JHEV di Kuala Lumpur pula. Di sana pula, saya diarahkan untuk memohon sumbangan di JHEV Perak kembali. Saya ni ‘sakit’, janganlah buat saya ke sana dan ke mari”, ujar beliau sambil ketawa.

Beliau mengharapkan agar kebajikan warga veteran agar sentiasa terpelihara sebagaimana yang telah dijanjikan pucuk kepimpinan tertinggi ATM.

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online