PengorbananRencana

Anggota Wataniah Pertama dan Termuda terima PGB – PW I (B) Ielias Ibrahim

Screen Shot 2016-08-01 at 11.19.29 AM[dropcap]S[/dropcap]etiap keringat dan titisan darah anak watan dalam mempertahankan negara haruslah dihargai, kerana setiap pengorbanan yang dicurahkan tidak ternilai dengan wang ringgit. Maka kita sebagai generasi pelapis dalam mempertahankan kedaulatan negara harus sedar akan jasa dan bakti yang pernah dicurahkan oleh perwira negara dahulu demi kedaulatan ibu pertiwi.

Untuk itu pada siri kali ini, wartawan Berita Tentera Darat Malaysia, Kpl Suziana Selimin dan jurugambar Sjn Syuhaimi Saad menemui PW I (B) Ielias Ibrahim, 52, merupakan orang pertama yang dianugerahkan Pingat Pahlawan Gagah Berani (PGB) dalam Rejimen Askar Wataniah sebagai menghargai jasa dan keberaniannya menentang petualang negara pada tahun 1977. Untuk itu, ikutilah liku-liku perjalanan dan detik yang meninggalkan nostalgia dalam kehidupannya sebagai seorang anggota tentera.

“Setelah menamatkan latihan pada tahun 1976, saya terus ditempatkan ke 11 Malaysian Teritorial Army (11 MTA). Setahun selepas itu pada 1977 saya ditumpangkan pula ke 11 MTA dan ditugaskan ke kawasan Grik bagi memantau pembinaan Jalan Raya Timur Barat. Tanggal 15 Ogos 1977 iaitu sehari sebelum umat Islam menyambut Ramadan saya (pada masa itu prebet) diarahkan bersama empat anggota yang lain iaitu LKpl Zaki Shamsudin sebagai Ketua Seksyen, Pbt Abd Halim Hassan, Pbt Md Ali dan Pbt Tajuddin Yusof untuk mengambil bekalan makanan di Pos Lima kawasan yang sama yang terletak 20 km dari Kem Banding”.

“Pada masa itu saya ditugaskan di Pos Lapan JTRB. Sebaik sahaja kami melewati Pos Enam, rakan saya Pbt Halim ternampak longgokan kulit binatang seperti baru sahaja ditinggalkan oleh pihak komunis. Seolah-olah kawasan tersebut menjadi tempat persinggahan mereka. Lantas Pbt Halim terus memaklumkan kepada LKpl Zaki namun tidak diendahkan dan beliau membuat keputusan untuk tetap meneruskan perjalanan ke Pos Lapan,” jelas anak kelahiran Batu Kurau ini.

Setelah meneruskan perjalanan lebih kurang 200 m dari tempat penemuan longgokan kulit binatang itu tadi kira-kira jam 0900 pagi, dengan tiba-tiba kumpulan mereka diserang oleh pihak komunis anggaran 30 orang dari atas bukit sebelah kanan mereka. Dalam keadaan yang kelam-kabut itu, rakan Ielias iaitu Pbt Md Ali telah terkena tembakan ketika sedang mencari kedudukan yang sesuai untuk berlindung begitu juga dengan Pbt Tajuddin. Malangnya, beliau terkorban pada ketika itu juga.Screen Shot 2016-08-01 at 11.19.41 AM

“Pada masa yang sama Pbt Halim turut terkena tembakan musuh semasa membuat tinjauan ke atas kedudukan musuh. Tembakan tersebut tepat mengenai perut, pinggang dan belakangnya. Beliau terus mengambil kedudukan meniarap dan tetap juga cuba melepaskan tembakan tetapi pada kali ini beliau ditembak pada bahagian bahu dan lengan kirinya pula. Bagi memastikan dirinya tidak terus menjadi sasaran pihak musuh, Pbt Halim berpura-pura mati dan ini berhasil apabila pihak komunis menyangka yang beliau telah benar-benar mati,” katanya lagi.

Screen Shot 2016-08-01 at 11.19.34 AMDalam keadaan itu, Ielias yang berada dari bawah bukit menjerit-jerit memanggil LKpl Zaki bagi membantunya. Tapi apakan daya jeritannya itu, tenggelam dalam bunyi tembakan peluru yang dilepaskan oleh pihak musuh. Selepas tiga jam insiden tembak-menembak itu, pasukan sahabat melepaskan tembakan mortar ke arah kedudukan musuh.

“Sejam berlalu, tiba-tiba saya terdengar bunyi ketukan buluh oleh pihak komunis beserta arahan dalam bahasa Cina. Sejurus selepas itu, saya ternampak dua anggota komunis menuruni bukit. Tanpa berlengah lagi, saya terus melepaskan tembakan dan berjaya mengenai salah seorang daripada mereka. Seorang yang masih hidup itu cuba untuk mengambil senjata rakannya yang terbunuh tadi namun kesempatan ini tidak saya persiakan apabila melepaskan tembakan kedua dan tepat ke arahnya. Serta-merta komunis itu mati di tempat kejadian,” terang beliau.

Screen Shot 2016-08-01 at 10.50.58 AMPada jarak 30 kaki, Ielias dapat melihat empat orang komunis yang mana salah seorang daripada mereka cuba bergerak menghampiri beliau manakala yang lain beransur-ansur meninggalkan tempat kejadian. Terlintas terus dalam fikiran beliau untuk berpura-pura mati dalam keadaan mata terbeliak. Beliau bernasib baik kerana taktiknya berjaya. Dengan semangat tidak kenal menyerah, sekali lagi beliau melepaskan tembakan dan tepat ke bahagian pinggang musuh. Akhirnya komunis tersebut rebah di situ jua.

Setelah keadaan beransur reda, Ielias terus mendapatkan Pbt Halim yang cedera parah. Pada 1600 pasukan sahabat dari Pos Lima JTRB tiba bagi membantu mereka. Anggota pasukan keselamatan yang tercedera dan terkorban telah di bawa ke Pos Lima JTRB dan diterbangkan dengan pesawat Nuri ke Markas Taktikal di Banding.

Ielias pula beliau dibawa ke Hospital Ipoh untuk menjalani rawatan kerana hanya mengalami luka-luka kecil akibat pertempuran tersebut. Semasa di hospital, beliau menerima khabar pihak pengganas komunis menghubungi pasukannya untuk menyerang balas atas kematian rakan-rakan mereka. Lantas kawalan keselamatan diperketatkan di hospital bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku. Sehinggakan saudara-mara hendak datang melawat beliau pun terpaksa menjalani pemeriksaan yang teliti. Namun tiada kejadian yang tidak diingini berlaku.

Atas kerana keberaniannya yang sungguh luar biasa membunuh tiga orang pengganas komunis termasuk seorang wanita, pada bulan dan tahun yang sama, PW I (B) Ielias yang pada ketika itu berusia 21 tahun telah dianugerahkan Pingat Panglima Gagah Berani (PGB) pada 29 Ogos 1977 oleh Yang di-Pertuan Agong, Sultan Yahya Petra Ibni Almarhun Sultan Ibrahim di Istana Negara.

Screen Shot 2016-08-01 at 11.19.52 AMDan pada 12 Dis 1977, Sultan Perak ketika itu, Sultan Idris Shah telah berkenan menganugerahkan PW I(B) Ielias Pingat Keberanian Handalan (PKH) sempena Hari Keputeraan Baginda.

Beliau kemudiannya diserapkan sebagai anggota tetap ke 9 Rejimen Renjer Diraja pada 1 Nov 1979 dan menamatkan perkhidmatan pada 1998 di unit terakhirnya Universiti Sains Malaysia sebagai Sarjan Mejar Rejimen untuk PALAPES.

Bapa kepada empat orang cahayamata kini mengusahakan perniagaan makanan secara kecil-kecilan yang dibantu isteri tercinta, Aznah Abdul Rahman bagi menambah pendapatan apatah lagi tiga daripada anaknya masih belajar. Manakala anak sulung beliau pula mengikut jejak langkahnya menyertai Tentera Darat dan kini sedang menjalani latihan lanjutan di Melaka dalam Kor Perkhidmatan Diraja.

Di akhir perbualan beliau turut berpesan kepada anggota tentera yang baru agar sentiasa mengenang segala jasa dan pengorbanan yang pernah dicurahkan oleh pejuang terdahulu dalam mempertahankan kedaulatan negara tercinta.

“Mereka seharusnya lebih menghargai keamanan dan keharmonian yang dikecapi terkini. Tanpa golongan seperti saya dan sahabat yang terkorban ketika menentang pengganas komunis dahulu tak mungkin negara kita berada dalam situasi seperti sekarang. Bersyukur dan berterima kasihlah kepada barisan atau benteng pertahanan negara yang sanggup meninggalkan keluarga, saudara-mara dan sahabat-handai demi erti sebuah perjuangan yang sebenar,” kata bekas penuntut Sek Men Khir Johari, Sungai Sumun, Perak ini.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Artikel ini diterbitkan  dalam Majalah BTDM keluaran 192[/box]

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online