2 DivSemasa

Perkhemahan PKBM Kebangsaan Terap Semangat Ketenteraan

PULAU PINANG:  Seramai 430 Kadet Persatuan Kadet Bersatu Malaysia (PKBM)  Darat dari  13 buah negeri terlibat dalam Perbarisan Penutup Perkhemahan Tahunan PKBM Darat Peringkat Kebangsaan yang disempurnakan oleh Panglima 2 Divisyen, Mej Jen Dato’ Fadzil Mohktar bertempat di Pusat Kokurikulum Kem Mutiara pada 30 Jul 2016.

Perkhemahan ini diadakan selama tujuh hari bermula dari 24 hingga 30 Jul 2016 yang dianjurkan oleh Markas Briged Keenam Infantri Malaysia (MK 6 Bgd) dan Jabatan Pendidikan Negeri Pulau Pinang.

Tujuan perkhemahan adalah untuk memupuk semangat bertanding, melahirkan ciri-ciri kepimpinan dan semangat setiakawan serta berinteraksi dalam satu kumpulan selain dapat berkongsi pengalaman dan pengetahuan dalam ilmu ketenteraan agar dapat mendisiplinkan diri setiap pelajar.

Antara aktiviti yang diadakan seperti Pertandingan Kawad Kaki, Menembak, Merentas Halangan,  Pandu Arah, Karnival Sukan, Malam Akrab dan Rekreasi yang mana Johan Keseluruhan Terbaik Perkhemahan PKBM Darat Peringkat Kebangsaan 2016 disandang oleh Negeri Terengganu.

Dalam ucapan Panglima 2 Div, beliau percaya pelajar-pelajar ini telah diterapkan dengan nilai-nilai murni dan ilmu ketenteraan yang cukup sempurna dan mencukupi dari seluruh aspek pembangunan insaniah yang diperlukan oleh seseorang murid.

“Hal inilah yang sebenarnya dimatlamatkan dalam falsafah pendidikan negara, iaitu ingin melahirkan murid yang seimbang antara intelek, rohani, emosi dan jasmani serta saya amat berterima kasih kepada jurulatih dan guru yang banyak membantu agar perkhemahan pada kali ini berjalan lancar bagi mendidik dan mendisiplinkan anak-anak bangsa di negara yang tercinta ini,” tegasnya.

Turut hadir wakil-wakil Kementerian Pelajaran Malaysia, Jabatan Pelajaran Negeri serta anggota TD dari pelbagai kor.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online