Semasa

Penutup Tilawah Al-Quran

MELAKA: Markas Divisyen Ketiga Infantri Malaysia (MK 3 Div) muncul Johan keseluruhan dalam Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Tentera Darat (TD) dengan mengumpul markah 246 yang mana majlis penutup disempurnakan oleh Timbalan Panglima Tentera Darat (TPTD), Lt Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi di Hangar Pusat Latihan Peperangan Khusus (PULPAK) pada 25 Jul 2018.

Majlis Tilawah Al-Quran tahun ini diadakan selama dua hari bermula 24 hingga 25 Jul 2018 bertemkan Kesatuan Teras Keteguhan TD dengan penglibatan seramai 24 peserta daripada tujuh formasi di bawah TD yang mana peserta di bahagikan kepada empat kategori iaitu Kategori Pegawai, Kategori Qari, Kategori Qariah dan Kategori Saudara Muslim.

Majlis dimulakan dengan persembahan nasyid dari Kumpulan Fursan diikuti pengumuman keputusan tilawah yang mana Johan bagi kategori pegawai ialah Kapt Hjh Salha Shakila Alang Hashim dari MK 3 Div manakala Johan untuk kategori Qari LLP dimenangi Signal Mohd Nur Ikmal Kepli dan Johan Qariah LLP Puan Amal Hayati binti Mohammad dari PLDTD.

Bagi kategori Qari dan Qariah Saudara Baru dimenangi oleh Kpl Faris Danial Tajan Abdullah dari 2 Div dan Kpl Nurul Ashikin Parasin Abdullah daripada AT 450.

Dalam ucapan TPTD, beliau menyatakan bahawa sebagai salah satu langkah dalam memperkasakan modal insan, TD memberi perhatian yang serius dalam aspek-aspek keagamaan, pendidikan dan latihan seperti aktiviti-aktiviti yang menjurus kepada proses melahirkan warga TD yang ampuh perlu dilaksanakan secara seimbang dan menyeluruh yang meliputi semua peringkat anggota.

“Melalui program yang saban tahun diadakan ini, ia telah berjaya mencungkil banyak bakat-bakat baharu dalam penguasaan seni bacaan al-Quran yang unik dan apa yang lebih membanggakan ialah ada di kalangan Qari kita telah terpilih untuk mewakili negeri ke musabaqah Tilawah al-Quran peringkat kebangsaan.

Ini membuktikan bahawa warga TD juga berkemampuan serta berkebolehan jika diberi ruang dan peluang walaupun perkara tersebut bukan merupakan kepakaran mereka,” ujar TPTD.

Turut hadir Panglima Medan TD, Lt Jen Datuk Azizan Md Delin, Ketua Staf TD, Mej Jen Dato’ Pahlawan Redzuan Hj Baharudin dan Panglima 21 GGK Mej Jen datuk Hassan Ali.

Gambar: Saifun hakimi Zainon

[srizonfbalbum id=257]

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online