Semasa

Program Penerangan Halatuju MINDEF dan ATM 2017 Peringkat 12 Bgd

KUALA LUMPUR: Markas Briged Ke-12 Infantri Malaysia (MK 12 Bgd) melaksanakan satu program inisiatif pemakluman mengenai program-program yang dilaksanakan oleh kerajaan melalui Kementerian Pertahanan bagi penambahbaikan ATM kepada pegawai dan anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) di bawah naungan 12 Bgd di Dewan Dato Othman Harun pada 8 Dis 2017.

Program yang dihadiri oleh 30 pegawai dan 355 anggota LLP itu mendengar taklimat disampaikan oleh Ketua Staf 12 Bgd, Lt Kol Azudin Hassan yang menerangkan tentang program halatuju MINDEF berdasarkan kepada enam Teras Utama iaitu Teras Kesiapsiagaan, Teras Keselamatan, Teras Kebajikan, Teras Diplomasi Pertahanan, Teras PLKN 2.0 dan yang baharu diperkenalkan Teras Perumahan.

Sepanjang program tersebut, turut ditayangkan video-video pelaksanaan program halatuju MINDEF yang berjaya dan sedang dilaksanakan dan antara input dapat dikongsikan adalah melalui pembentangan Bajet 2018 bagi ATM iaitu peruntukan sebanyak 14 billion, perolehan aset seiring pembangunan insan anggota, peningkatan keselamatan esscom, peningkatan pasukan gerak khas, blueprint Rumah Angkatan Tentera sebanyak 40000, Program Satu Anggota Satu Rumah (SASaR) dan peningkatan khidmat kesihatan.

Program di bawah Teras Kebajikan dan Teras Perumahan yang telah dilaksanakan melalui Jelajah Perkasa Perwira dengan pelaksanaan program Pembinaan Poliklinik ATM dan Projek Naik Taraf Rumah Angkatan Tentera.

Selain itu pakej komunikasi dengan kerjasama Syarikat Telco Celcom melalui pakej Celcom TigaTiga memberikan kemudahan kos telekomunikasi harga rendah kepada warga ATM dan veteran bagi meningkatkan kualiti kerja serta menyokong Teras Kebajikan hala tuju MINDEF.

Manakala program di bawah Teras Keselamatan yang telah dilaksanakan ialah King Salman Centre For International Peace (KSCIP) bagi membendung penularan ideologi Militan DAESH dengan mengenalpasti kaedah terbaik menangani ancaman dan memerangi usaha DAESH.

Dalam masa yang sama, penerangan mengenai peraturan baharu dalam ATM turut dikongsi bersama seperti Taklimat Skim Perkhidmatan ATM iaitu perlanjutan tempoh perkhidmatan 21 tahun terus ke 26 tahun, Skim Anuiti Veteran(SAVe), Bantuan Bakti Negara (BBN) dan Taklimat Satu Anggota Satu Rumah (SASaR).

Diakhir program Panglima 12 Bgd, Brig Jen Abd Malik Jiran telah membuat penggulungan akhir keseluruhan program dan sesi soal jawab bersama kesemua peserta terlibat.

Turut hadir Panglima 4 Div, Mej Jen Datuk Mohd Zakaria Hj Yadi.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online