MK Medan BaratPenghargaanSemasa

Bersatu Bentuk Ketumbukan TD Yang Kredibel-PTD

KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim  berbangga dengan semangat dan komitmen yang tinggi dari warga Tentera Darat (TD) di mana berjaya membentuk satu ketumbukan yang bersatu dan menjadi sebuah angkatan yang kredibel.

Ini terbukti bahawa segala perencanaan dan pembudayaan di dalam TD yang di bawa oleh Pemerintahan Medan Barat telah berjaya membuahkan hasil yang mana warganya kini memiliki nilai harga diri, rasa megah dan jati diri yang kukuh serta tidak goyah dengan anasir-anasir yang cuba mengganggu gugat kestabilan dan keselamatan negara.

Beliau berkata demikian semasa Jamuan Makan Tengahari bersama warga Pemerintahan Medan Barat Tentera Darat di Dewan Dato’ Jamil Ahmad dan sempena Lawatan Penghargaan PTD ke MK PMBTD pada 23 Ogos 2018.

Selain itu beliau mahukan nilai kesatuan dititik beratkan di dalam organisasi iaitu dari aspek pemerintahan, perancangan serta pelaksanaan tanggungjawab di mana ianya merupakan satu platform bagi kekuatan sesebuah angkatan serta dapat membina sifat kekitaan dan setiakawan yang kental.

“Kesatuan sebegini akan menjana kualiti-kualiti seperti integriti, kecemerlangan, pengorbanan dan kesetiaan yang merupakan tunjang kepada segala aktiviti ketenteraan di samping dapat menentukan kebajikan setiap anggota dapat dipelihara serta kualiti hidup ditingkatkan.

“Selain itu, untuk kita terus mendapat pengiktirafan sebagai sebuah organisasi yang unggul dan cemerlang, kita harus terus berusaha untuk meningkatkan profesionalisme diri masing-masing di mana kepercayaan rakyat terhadap keupayaan TD merupakan satu wadah yang mesti dijaga dan dipelihara,” tegas PTD.

Terdahulu dari itu, PTD melakukan lawatannya ke PMBTD dan sebaik ketibaannya, beliau di sambut oleh Panglima Medan Barat TD, Lt Jen Datuk Azizan Md Delin lalu menerima tabik hormat dari Kawalan Kehormatan Utama dari pasukan 71 Rejimen Semboyan Diraja diketuai oleh Mej Zahrul Izwady Zahudin yang terdiri dari tiga pegawai dan 103 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP).

Lawatan ini  bertujuan menghargai jasa yang telah dicurahkan oleh PTD yang telah berkhidmat  selama  42 tahun dalam Angkatan Tentera Malaysia amnya dan TD khasnya selain pernah menjawat jawatan sebagai Panglima Medan Barat.

Turut hadir Panglima 2 Div, Mej Jen Dato’ Mohd Ramli Jaafar, Panglima 3 Div, Mej Jen Dato’ Hasagaya Abdullah, Asisten Ketua Staf Perancangan dan Pembangunan, Mej Jen Dato’ Mohammad Ab Rahman dan Ketua Staf Am MK PMBTD, Mej Jen Dato’ Hj Azlan Abd Rahman.

 

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online