HUTSemasa

HUT Ke-66 RSD

KUALA LUMPUR: Seramai 105 pegawai dan 921 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) Rejimen Semboyan Diraja (RSD) terlibat dalam Perbarisan Hari Ulang Tahun (HUT) Ke-66 RSD yang disempurnakan Pengerusi Kor RSD, Mej Jen Dato’ Ahmad Hadiatullah Maknun Hj Ridzuan di Dataran Panglima Tentera Darat pada 15 Nov 2018.

Perbarisan yang diketuai Kol Muhammad Rizal Zakaria dari Direktorat Peperangan Informasi, Bahagian Staf Perisikan Pertahanan (BSPP) ini melibatkan lapan detasmen dan diiringi gabungan brassband RSD serta Pancaragam Pusat Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) dibawah pimpinan Mej Azlizan Yahaya.

Acara diteruskan dengan Pengerusi Kor menyampaikan Pingat Perkhidmatan Setia (PPS) kepada dua pegawai dan 12 anggota LLP manakala seramai enam orang penjawat awam menerima Sijil Kepujian Perkhidmatan Awam di atas perkhidmatan melebihi 16 tahun bersama RSD dan penyerahan Piala Ketua Pegawai Semboyan Tahun 2018 kepada Institut Komunikasi dan Elektronik Tentera Darat yang menjadi Johan Keseluruhan Sukan RSD.

Dalam perutusan HUT Ke-66 RSD, Mej Jen Dato’ Ahmad Hadiatullah Maknun Hj Ridzuan mengajak semua anggota mengimbas kembali pencapaian RSD dari dahulu hingga kini agar setiap anggota menghormati pengorbanan serta sejarah supaya mereka lebih menghargai segala pencapaian RSD yang semakin hari melangkah ke mercu kejayaan tertinggi.

“Jika tahun 1952, kita bermula sebagai organisasi kecil namun kini RSD berkembang melangkah menjadi sebuah rejimen yang kredibel, professional dan berkeupayaan tinggi sesuai dengan keperluan pertahanan negara dengan meneruskan usaha untuk mempertingkatkan kemampuan secara sistematik pada masa akan datang,” kata Pengerusi Kor RSD .

Selain itu, pada 2 Apr 2018 merupakan batu loncatan yang drastik setelah empat tahun berhempas pulas mengerah keringat akhirnya penstrukturan dan transformasi RSD telah diluluskan dimana penstrukturan ini bakal mengadaptasi perkembangan teknologi bagi menampung keperluan pengoperasian masa kini.

Penstrukturan dan transformasi ini juga memberi peluang yang luas kepada semua pegawai dan anggota untuk terus meningkat ke tahap yang lebih tinggi dimana sebanyak 102 perjawatan pegawai dan 754 perjawatan LLP baharu tersedia melalui penstrukturan ini.

Turut hadir, Pengarah Peperangan Informasi, Brig Jen Dato’ Basri Kasban, mantan pegawai kanan dan Veteran RSD.

Gambar: Saifun Hakimi Zainon

 

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online