Bersama PemimpinSemasa

Istiadat Mengarak Panji-Panji SPB Yang di-Pertuan Agong XVI

KUALA LUMPUR: Kebawah Duli Yang Maha Mulia (KDYMM) Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XVI, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Hj Ahmad Shah Al-Musta’in Billah bersama Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Tuanku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Almarhum Al-Mutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al-Haj mencemar duli ke Istiadat Mengarak Panji-Panji sempena Sambutan Ulang Tahun Hari Keputeraan Rasmi KDYMM di Dataran Pahlawan, Putrajaya pada 12 Sep 2019.

Terdahulu ketibaan baginda disambut oleh Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad, Menteri Pertahanan Malaysia, Hj Mohamad Sabu dan Panglima Angkatan Tentera, Jen Tan Sri Dato’ Sri Panglima Hj Zulkifli Hj Zainal Abidin.

Baginda menerima tabik hormat dari empat kontijen perbarisan diiringi alunan lagu Negaraku dari Pancaragam Gabungan Pusat Angkatan Tentera Malaysia (ATM) serta disusuli 21 das tembakan oleh 41 Bateri Istiadat, Rejimen Artileri Diraja.

Serentak dengan itu terbang lintas hormat oleh lima buah Helikopter ATM yang membawa bendera Jalur Gemilang, bendera ATM, Tentera Darat Malaysia (TDM), Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di ruang udara Dataran Pahlawan.

Baginda kemudian memeriksa perbarisan terdiri daripada 22 pegawai dan 550 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) ATM yang diketuai oleh Lt Kol Ahmad Muzaimi Hj Mohd Ali.

Seterusnya, Baginda dipersembahkan dengan perarakan yang melibatkan lima Panji-Panji diarak iaitu  Panji-Panji Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD), Rejimen Renjer Diraja (RRD), Kor Armor Diraja (KAD), TLDM dan Panji-Panji TUDM.

Istiadat Mengarak Panji-Panji adalah satu istiadat gilang gemilang kepada ATM dimana Panji-Panji merupakan satu penghormatan dan lambang kemegahan, semangat dan ketaatsetiaan yang tidak berbelah bahagi oleh ATM kepada Raja dan Negara.

Sejarah penglibatan dan perjuangan ATM dalam mempertahankan kedaulatan tanah air serta perjuangannya ke arah memastikan keamanan negara disemadikan coretannya pada hamparan Panji-Panji untuk tatapan generasi akan datang dan dikenali sebagai Battle Honour.

Turut hadir, Timbalan Menteri Pertahanan, Senator Liew Chin Tong, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan Malaysia, Datuk Seri Mohd Zuki Ali, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mod Sany, Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM dan Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Hasagaya Abdullah.

Gambar: Sjn Saiful Fazley, Kpl Ainur Aisyah dan Saifun Hakimi Zainon

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online