Bersama PemimpinSemasa

Majlis Penutupan dan Penyerahan Premis MTAT

KUALA LUMPUR: Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM merasmikan Majlis Penutupan dan Penyerahan Premis Maktab Turus Angkatan Tentera (MTAT) di Dewan Hikmat, Haigate pada 31 Jan 2020.

Majlis ini merupakan simbolik kepada penyerahan penutupan premis berkenaan yang telah berpindah secara berperingkat ke Pusat Pengajian Pertahanan Nasional (PUSPAHANAS), Putrajaya pada Sep 2020 yang mana Penuntut Kursus Pemerintahan dan Staf malaysia (KPSM) Siri 49/2020 telah memulakan sesi pengajiannya di premis baharu mulai 1 Sep 2019 hingga 31 Ogos 2020 dan premis MTAT di Haigate akan diambil alih oleh Bahagian Komunikasi Elektronik (KOMLEK), Rejimen 91 RSD dan Wisma Perwira ATM.

Majlis diteruskan dengan upacara menandatangani Deklarasi Penutupan MTAT, Higate oleh Ahli Lembaga Gabenor Maktab diiringi Komandan MTAT, Brig Jen Dato’ Mohd Sofi Md Lepi.

Kemuncak acara telah menyaksikan upacara menurunkan bendera MTAT diiringi tiupan last post dimana bendera inilah yang telah berkibar megah di Haigate selama 48 tahun bermula tahun 1971 yang akan diserahkan oleh mantan Komandan Pertama MTAT, Brig Jen (B), Datuk A. Arulpragasam kepada Komandan MTAT untuk terus dikibarkan dengan megah di premis baharu MTAT di Kompleks PUSPAHANS, Putrajaya.

Majlis diakhiri dengan penyerahan replika kunci pagar utama MTAT sebagai simbolik penyerahan premis kepada Asisten Ketua Staf KOMLEK, Laksamana Muda Dato’ Shamsuddin Hj Ludin disaksikan oleh PAT.

MTAT merupakan sebuah institusi pendidikan tinggi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang menyediakan pengajian profesional di peringkat Diploma Lepasan Ijazah yang dihadiri oleh pegawai-pegawai ATM berpangkat Mejar atau setaraf daripada ketiga-tiga cabang perkhidmatan ATM bagi melengkapkan dan menyediakan mereka untuk menjawat jawatan di peringkat yang lebih tinggi serta turut menawarkan tempat kepada pegawai dari agensi kerajaan yang lain seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan pegawai Jabatan Perkhidmatan Awam.

Menyentuh sedikit sejarah penubuhan MTAT yang ditubuhkan pada 8 jan 1971 yang disempurnakan oleh Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein dengan matlamat utama untuk melatih pegawai-pegawai yang terpilih sebagai pegawai staf yang berkualiti bagi memenuhi keperluan ketiga-tiga perkhidmatan.

Pada tahun 2018 program pengajian telah dinaiktaraf kepada Diploma Pasca Siswazah Pengajian Pertahanan dan Strategik (DPSPP) disamping Diploma passed staff college (psc) dan mata pelajaran untuk kursus diploma adalah sebahagian daripada keseluruhan kurikulum kursus yang dikendalikan oleh Fakulti Pengurusan serta Pengajian Pertahanan UPNM dimana peserta kursus yang lulus keseluruhan modul pengajian akan dianugerahkan dua diploma iaitu psc daripada MTAT DPSSP dan daripada UPNM.

Turut hadir Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany dan Timbalan Panglima Tentera Udara, Lt Jen Dato’ Asghar Khan Goriman Khan TUDM.  

Gambar: Kpl Ainur Aisyah Yahaya

[custom-facebook-feed album=3231853783510181]

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online