MK Medan TimurSemasa

Battle Of The Band Meriahkan HTD Ke-87

SABAH: Kumpulan D’Elektras dari Kor Jurutera Letrik dan Jentera Diraja (KJLJD) muncul johan kategori Kor dalam Pertandingan Battle Of The Bands sempena Sambutan Hari Tentera Darat (HTD) Ke-87 yang disempurnakan oleh Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi di Padang Merdeka, Kota Kinabalu pada 26 Feb 2020.

Johan membawa pulang wang tunai bernilai RM 3000 dan piala pusingan manakala kumpulan kedua dimenangi oleh D’Aswa yang diwakili oleh Askar Wataniah dan tempat ketiga dimenangi oleh D’Armor dari Kor Armor Diraja.

Dua kategori dipertandingkan iaitu kategori awam dan kategori Tentera Darat (TD) dimana acara telah bermula pada 25 Feb 2020 melibatkan acara peringkat akhir kumpulan pemuzik bagi kategori terbuka/awam manakala 26 Feb 2020 melibatkan acara peringkat akhir bagi kategori TD.

Pertandingan ini julung kali dibuka untuk penyertaan kepada band di Sabah bagi kategori awam untuk terus menyertai pertandingan ini sejajar dengan tema HTD Ke-87 iaitu Tentera Darat Bersama Rakyat, Sedia Sebilang Masa.

Bagi kategori band TD, seramai 10 kumpulan band dipilih untuk bertanding merebut kejuaraan dalam pertandingan dimana dua kategori dipertandingkan iaitu kategori Formasi dan kategori Kor.

Konsep pertandingan yang dilaksanakan memerlukan setiap Kumpulan Pemuzik mempersembahkan dua buah lagu berkonsepkan patriotik dan parodi.

Johan kategori Formasi dimenangi oleh kumpulan The Eastern Venom yang mewakili Mk 1 Div, manakala tempat kedua dimenangi oleh The Croc Hunterz dari 13 RAMD dan tempat ketiga dimenangi Amplifier 24 dari 24 RAMD.

Selain itu, pertandingan ini bertujuan untuk melahirkan pemuzik dalam TD yang berkebolehan mencipta lagu-lagu patriotik ketenteraan untuk diimplimentasikan seiring dengan keperluan semasa serta menambahkan koleksi lagu-lagu patriotik TD.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Hasagaya Abdullah, Panglima Medan Timur Tentera Darat, Lt Jen Datuk Zamrose Mohd Zain, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Hj Mohd Nazir Hj Mami dan pegawai kanan TD.

Gambar: SSjn Vijay Gaundar Arikrishnan dan Sjn Saiful Fazley Rusli

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Error: Error validating access token: The user has not authorized application 1332798716823516.
Type: OAuthException

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button