OP PENAWARSemasa

PTD Tinjau Pengoperasian Dron OP PENAWAR


KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi meninjau pengoperasian dron bagi memantau Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan sebagai usaha membendung peningkatan wabak Covid-19 di sekitar kawasan Cheras pada 28 Mac 2020.

Dalam tinjauan tersebut, PTD melihat sendiri keadaan dan cara pelaksanaan pengoperasian Tim Dron ATM disamping melihat kesiapsiagaan anggota pasukan keselamatan yang terlibat dalam operasi Sekatan Jalan Raya (SJR) yang dilaksanakan.

“Keberadaan kita disini, disebabkan arahan Panglima Angkatan Tentera dan Ketua Polis Negara untuk mengguna pakai dron dan kita telah aturgerakkan Tim Dron ATM dan PDRM untuk digunakan dalam OP PENAWAR.

“Kelebihan dron ini dapat menjimatkan masa serta dapat pergi ke tempat yang sukar dipantau dengan lebih cepat dan dengan menggunakan teknologi ini akan membantu menjadi mata kepada kami.

“Ianya akan digunakan di kawasan merah yang telah dikenal pasti yang mana penerbangan dron ini bukanlah sesuka hati kerana ia mengikut perancangan khas ATM, PDRM dan pihak berkuasa lain,” katanya dalam sidang media semasa tinjauan pengoperasian dron.

Beliau juga berharap dengan adanya penggunaan dron ini akan memantapkan PKP selain dapat memberi lebih kesedaran kepada rakyat agar mematuhi PKP.

Tambah beliau lagi, ATM turut membantu pihak polis dan pihak berkuasa tempatan di kawasan Simpang Renggam, Johor yang diistiharkan sebagai kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) serta turut melibatkan pegawai dan anggota perubatan ATM.

Selain itu PTD mengatakan dua perkara dihadapi kini iaitu virus COVID-19 yang tidak dapat dilihat dan juga netizen yang tidak mematuhi arahan PKP yang mana jika kes semakin meningkat berkemungkinan PKP ini akan terus berlanjutan.

“Adanya kami disini sebab ketidakpatuhan tersebut, selagi tidak patuh selagi itu kami bertugas.

“Jangan anggap pihak berkuasa sebagai musuh, kita adalah pasukan sahabat yang hendak menentukan bahawa rangkaian wabak ini dapat diputuskan agar rakyat boleh kembali menjalani kehidupan seperti biasa,” katanya.

Jelasnya lagi, langkah-langkah yang dibuat oleh kerajaan ini adalah untuk kebaikan dan bukan untuk menyusahkan rakyat serta beliau merayu kepada semua pihak yang tidak ada kepentingan untuk keluar agar mematuhi PKP ini.

Turut hadir dalam tinjauan berkenaan Panglima Medan Barat, Lt Jen Dato’ HJ Mohd Nazir Hj Mami dan Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan, Lt Jen Dato’ Sheikh Mokhsin Sheikh Hassan.


Gambar: Kpl Ainur Aisyah Yahaya

[custom-facebook-feed album=3364413356920889]

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online