Bersama PemimpinSemasa

Perbarisan Penghargaan Mantan Panglima 21 GGK

JOHOR: Seramai 18 pegawai dan 171 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dari pasukan dibawah naungan Markas 21 Grup Gerak Khas (MK 21 GGK) terlibat dalam Perbarisan Penghargaan Sempena Persaraan Panglima 21 GGK, Lt Jen Datuk Hasan Ali bertempat di Padang Kawad pasukan pada 26 Ogos 2020.

Terdahulu dari itu, Lt Jen Datuk Hasan Ali menerima tabik hormat terakhir dari kontinjen perbarisan  diketuai oleh Kol Zulkinine Yunus bertujuan sebagai tanda penghormatan menghargai jasa yang telah dicurahkan oleh beliau selama hampir 40 tahun dalam Angkata Tentera Malaysia (ATM) amnya dan Tentera Darat (TD) khasnya.

Dalam ucapan Mantan Panglima 21 GGK, beliau berasa terharu serta berbangga di atas Majlis Perbarisan Penghargaan sempena persaraan beliau serta mengucapkan terima kasih kepada hadirin yang sudi hadir dalam perbarisan penghargaan tersebut.

Majlis diteruskan dengan ucapan Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan sri Datuk Zamrose Mohd Zain yang mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Mantan Panglima 21 GGK diatas khidmat bakti, jasa dan pengorbanan yang telah dicurahkan selama ini yang harus dicontohi TD.

PTD juga mengingatkan kepada semua lapisan anggota TD agar sentiasa menumpahkan taat setia kepada agama bangsa dan negara serta menyeru semua pihak memainkan peranan masing-masing agar segala hasrat dan hala tuju pucuk pimpinan TD dapat direalisasikan.

“Saya juga ingin menasihatkan agar kita semua mengelak daripada mengamalkan sikap yang sentiasa mencari salah orang lain dan menikam dari belakang kerana sikap negatif ini hanya akan membawa perpecahan yang akhirnya akan menjejaskan keutuhan TD,” tegasnya.

Tambah beliau lagi, kebajikan warga hendaklah sentiasa diberi keutamaan oleh setiap peringkat pemerintahan kerana memelihara kebajikan anggota akan membolehkan mereka memiliki moral yang tinggi dan dapat memberi tumpuan sepenuhnya kepada tugas.

Menyentuh sedikit latar belakang Mantan Panglima 21 GGK, Lt Jen DatuK Hasan Ali telah ditauliahkan pada 17 Jun 1982 dan telah ditumpangkan di 21 Para Komando lalu menghadiri Kursus Asas Komando sehingga lulus kursus tersebut pada 9 Jul 1983.

Selain itu, beliau juga pernah menjawat jawatan penting sepanjang berkhidmat di dalam organisasi TD antaranya adalah, Pegawai Memerintah 22 Komando, Pengarah di Jabatan Arah Gerak Khas, Timbalan Panglima 21 GGK, Ketua staf Am MK 21 GGK dan beliau juga pernah diberi mandat menggalas tanggungjawab sebagai Komander Emirates (UAE) dan seterusnya jawatan terakhir beliau sebagai Panglima 21 GGK Ke-13.

Turut hadir, Panglima 21 GGK, Mej Jen Datuk Jamaluddin Jambi dan Ketua Staf Am MK 21 GGK, Brig Jen Khairul Anuar.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online