HUTSemasa

Citra Wira Merah Gambarkan Keterampilan KPTD

KUALA LUMPUR: Pengerusi Kor Polis Tentera Diraja (KPTD), Brig Jen Dato’ Hj Mislan Anuar mahukan semua warga KPTD menghayati bait-bait yang terkandung dalam lirik lagu Citra Wira Merah yang merupakan lagu tema sempena sambutan Hari Ulang Tahun (HUT) KPTD Ke-67.

Citra Wira Merah ini bermaksud cerita Polis Tentera yang menggambarkan keterampilan anggota KPTD yang gagah dan penuh dedikasi serta integriti demi menunaikan amanah yang dipikul sebagai Polis Tentera.

“Mesej yang ingin disampaikan melalui lagu ini adalah mendidik semua warga KPTD melaksanakan tugas dengan penuh komited selain membina kesatuan dan rasa bangga di atas tugas dan amanah yang dipertanggungjawabkan di kalangan warga KPTD.

“Selain itu, ianya menzahirkan imej positif kepada warga TD dan masyarakat umumnya serta semua penugasan dilakukan dengan ikhlas yang mana dapat memberi gambaran sebenar tugas KPTD,” jelas Pengerusi KPTD.

Beliau berkata demikian dalam ucapanya semasa sambutan HUT KPTD Ke-67 serta Pelancaran Lagu dan Muzik Citra Wira Merah bertempat di Dewan Tuanku Fauziah, Pusat Latihan Polis Tentera (PULAPOT) pada 12 Nov 2020.

Tambahnya lagi, beliau mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada anggota KPTD yang bertugas sebagai Frontliner OP PENAWAR yang telah terlibat sejak mula hingga Perintah Kawalan Pergerakan dilaksanakan hingga ke hari ini.

“Seramai 10 pegawai dan 224 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) KPTD telah bertugas sebagai Frontliner meliputi tugas Sekatan Jalan Raya (SJR), Rondaan Mobile Patrol Vihicle (MPV) Perintah Kawalan Diperketat (PKPD),” katanya.

Sambutan HUT KPTD pada kali ini berbeza dari sebelumnya kerana berlandaskan norma baharu akibat penularan wabak pandemik COVID-19 dan pematuhi SOP sebagai mana yang telah di tetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Selain itu, beliau turut menegaskan kepada Pegawai Memerintah untuk memberi perhatian dalam menentukan anggota memenuhi keperluan untuk melayakkan anggota dinaikkan pangkat setelah enam tahun perkhidmatan.

Beliau juga menggalakkan anggota LLP untuk melanjutkan pelajaran keperingkat Ijazah Sarjana Muda bagi membolehkan anggota ditauliahkan sebagai pegawai di bawah skim Pegawai Senarai Tugas Khas.

Terdahulu dari itu, turut diadakan acara Interaksi Pengerusi KPTD bersama Pegawai Memerintah dengan cara atas talian melalui persidangan video.

Turut hadir, Provos Marsyal Tentera Darat (TD), Brig Jen Azman@norazman Hj Selamat, Pengarah KPTD, Kol Muhammad Raffi Abdul Kadir, Timbalan Komandan Institusi Pegawai Kanan TD, Kol Inderjit Sigh Bachan Sigh dan Pegawai-pegawai Memerintah.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online