LatihanSemasaTrup TD

Beret Hijau Lambang Kemegahan Gerak Khas

MELAKA: Ketua Staf Am 21 GGK, Brig Jen Khairul Anuar Hj Yaacob mengingatkan kepada semua warga komando bahawa Beret Hijau lambang kemegahan Gerak Khas dalam apa jua keadaan.

“Saya juga berharap kejayaan saudara-saudara pada hari ini juga akan memberikan kesan yang besar terhadap pembangunan modal insan Gerak Khas khususnya dan TD amnya.

“Pada hari yang bersejarah ini, saya ingin mengatakan bahawa keagungan Beret Hijau di kepala perlulah sentiasa dipelihara dan dipertahankan hingga ke titisan darah yang terakhir kerana Beret Hijau merupakan maruah dan lambang kebanggaan Gerak Khas,”jelas KS Am 21 GGK.

Tambahnya lagi, beliau turut mengingatkan anggota agar tidak mencemarkan Beret Hijau dengan perbuatan yang remeh dan tidak waras yang mana akan merugikan segala pengorbanan yang ditempuhi.

“Pepatah dahulu ada menyebut jika mahukan keamanan bersedialah untuk berperang bersedia disini membawa maksud berlatih dan berusaha secara berterusan untuk meningkatkan kemahiran dan ilmu pengetahuan yang ada dalam diri sebagai seorang anggota pasukan khusus,” tegas KS Am 21 GGK.

Beliau berkata demikian semasa ucapannya dalam Majlis Penutup Kursus Asas Komando Siri AK/2/2020 di Pantai Betutu Laut pada 24 Dis 2020.

Seramai tujuh pegawai dan 39 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) lulus dalam Kursus Asas Komando yang diadakan selama 12 minggu bagi melatih penuntut agar mempunyai daya ketahanan dan fizikal yang tinggi sejajar dengan kepakaran GGK sebagai barisan penyusupan TD di mana Beret Hijau merupakan kemegahan Gerak Khas, lambang keagungan, keperwiraan serta satu lambang mutu keperibadian yang amat tinggi nilainya.

Terdahulu acara dimulakan dengan demonstrasi serbuan pantai dan menyelamatkan tebusan diikuti Perbarisan Penganugerahan Beret Hijau Gerak Khas serta demonstrasi kepakaran Gerak Khas.

Demonstrasi ini secara tidak langsung mempamerkan keupayaan dan kesiapsiagaan Trup TD amnya dan khususnya 11 RGK serta 21 GGK sebagai tunjang kedaulatan negara dalam menghadapi ancaman semasa selain sebagai perisai pertahanan negara.

Penuntut Terbaik dinobatkan kepada Lt M Adsmar Husin dari Batalion Kedua Rejimen Rejimen Renjer Diraja (2 RRD).

Turut hadir Mantan Panglima 21 GGK, Mej Jen (Bersara) Datuk Zolkopli Hashim, Komandan PULPAK, Kol Nubli Hj Hasim, Pengarah Gerak Khas Kol Mohd Fouzi Sulaiman.


Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul dan Saiful Hakimi Zainon

« 1 of 3 »

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online