Bersama PemimpinHUTSemasa

TD Komited Bantu Kerajaan Dan Rakyat Dalam Apa Jua Situasi – PTD

NEGERI SEMBILAN: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain menegaskan bahawa Tentera Darat (TD) sentiasa komited dalam membantu kerajaan dan rakyat dalam apa jua situasi tidak kira bencana alam mahu pun bencana kesihatan serta sentiasa bersedia bekerjasama dengan agensi-agensi kerajaan yang lain.

Ini terbukti melalui kerjasama yang dijalin dalam mencegah penularan wabak COVID-19 melalui pelaksanaan OP PENAWAR dan OP BENTENG dimana penglibatan TD dalam kedua-dua operasi menampakkan kejayaan yang sangat signifikan.

“Pada hari ini, kita berada dalam era peperangan generasi kelima yang menuntut TD mengimbangi keupayaan bagi menghadapi ancaman bersifat multidomain dan kompleks.

“Strategi serta pendekatan baru lebih menyeluruh perlu diambil bagi menangani ancaman yang pelbagai bersesuaian dengan keperluan semasa, maka strategi pertahanan berkonsepkan Whole of Government dan Whole of Society telah dirangka,” kata PTD dalam perutusannya semasa Perbarisan Sambutan Hari Tentera Darat (HTD) Ke-88 di Padang Kawad Pusat Asas Latihan Tentera Darat (PUSASDA) pada 1 Mac 2021.

Tambah PTD lagi, selaras dengan konsep Whole of Government dan Whole of Society maka sambutan HTD Ke-88 pada tahun ini bertemakan Sinergi Tentera Darat dan Rakyat: Tunjang Kedaulatan Negara dipilih bersesuaian dengan komitmen TD yang mengutamakan kerjasama antara TD dengan pihak kerajaan dan masyarakat.

“TD telah diberi kepercayaan oleh kerajaan dalam pelaksanaan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan bagi menyelaras Program Vaksinasi COVID-19 di seluruh negara dimana Timbalan Panglima Tentera Darat dilantik sebagai Pengarah Projek Bersama dalam Project Management Team untuk COVID-19 Immunisation Task Force.

“Secara peribadi saya mengucapkan penghargaan kepada kerajaan kerana menaruh kepercayaan yang tinggi kepada TD di dalam melaksanakan program berimpak tinggi seperti ini.

“Kerjasama TD dan rakyat juga turut dibuktikan melalui Program Jiwa Murni (PJM) yang melibatkan usaha membaik pulih kediaman serta kemudahan awam dimana perlaksanaan pelbagai PJM ini jelas mencerminkan perhubungan yang erat antara TD, agensi-agensi kerajaan dan rakyat,” jelas PTD.

Beliau turut menyatakan selain daripada peranan yang dimainkan oleh TD, rakyat juga boleh turut sama memainkan peranan masing-masing membantu TD dalam mempertahankan kedaulatan negara dimana sumbangan daripada rakyat amat diperlukan bagi TD menangani ancaman yang datang dari pelbagai sudut.

“Tahun 2021 merupakan tahun pengukuhan bagi TD dan saya berkehendakkan agar tumpuan diberi kepada usaha meningkatkan kesiagaan termasuk di dalam aspek keselamatan juga dalam pelaksanaan operasi dan latihan.

“Saya menyeru kepada seluruh peringkat pemerintahan TD untuk terus melaksanakan pelan-pelan tindakan yang dirangka bagi mencapai perintah ulung PTD Ke-28,” tegas PTD.

PTD turut mengajak seluruh warga TD untuk bersatu serta menzahirkan taat setia yang tidak berbelah bagi kepada TD dan semoga keteguhan kesatuan yang dimiliki ini dapat menjadikan TD terus cemerlang mengharungi cabaran yang mendatang serta berupaya menjadi sebuah ketumbukan yang mendapat pengiktirafan kerajaan dan rakyat.

Terdahulu, PTD menerima tabik hormat dari kontinjen perbarisan yang berkonsepkan Perbarisan Statik Tempur terdiri daripada 120 pegawai dan 856 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) yang diketuai oleh Pegawai Memerintah Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja (1 RAMD), Kol Zumadi Ariffin.

Buat julung kalinya sambutan HTD Ke-88 diadakan secara sederhana dan berskala kecil bagi memastikan pematuhan norma-norma baharu sebagaimana digariskan di dalam Prosedur Tetap Operasi (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan oleh kerajaan.

Walau bagaimanapun seluruh warga TD di negara ini termasuk yang sedang bertugas di luar negara dapat menyaksikan acara perbarisan ini secara langsung menerusi media sosial rasmi TD.

Acara dimulakan dengan perbarisan masuk padang oleh enam detasmen iaitu Detasmen Tempur, Detasmen Grup Gerak Khas, Detasmen 10 Bgd Para, Detasmen Bantuan Tempur, Detasmen Bantuan Khidmat dan Detasmen Wanita TD.

PTD turut menyempurnakan penyampaian sijil kepujian dan kecemerlangan serta melancarkan Pelan Pembangunan Keupayaan Strategik Tentera Darat (Army 4NextG) dan Buku Panduan Sistem Pengurusan Strategik Tentera Darat (SPS TD).

Sijil Kepujian OP BENTENG dianugerahkan kepada pasukan yang merekodkan kejayaan ketika pelaksanaan operasi di sempadan iaitu Batalion Keempat Rejimen Sempadan (4 RS) berjaya merampas dadah yang cuba diseludup bernilai RM 16.08 juta.

Manakala Rejimen Pertama Kor Armor Diraja yang melaksanakan OP MERPATI berjaya menangkap seramai 357 Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) sepanjang tempoh operasi dan Batalion Ke-23 RAMD ketika melaksanakan OP Kota B/C/D dan OP PAGAR 2 telah berjaya mencatatkan nilai rampasan barang seludup berjumlah RM 1.36 juta.

Sijil Pelaksanaan PJM pula merupakan pelantikan khas kepada Ketua Jurutera TD yang akan menerajui dan mengkoordinasikan PJM sempena HTD Ke-88 pada tahun ini.

Pelan Pembangunan Keupayaan Strategik TD (Army 4NextG) 2021-2050 merupakan pelan strategik jangka masa panjang berdasarkan keupayaan TD beroperasi secara serentak di dua wilayah.

Ianya didukung oleh pengurusan pembangunan keupayaan sistematik dengan tumpuan berdasarkan matlamat keupayaan detection, survive and strike, sustainment, protection dan nation building.

Army 4NextG akan menyediakan TD untuk menjadi sebahagian daripada angkatan masa hadapan yang berupaya melaksanakan tugas dalam persekitaran pelbagai domain.

Pelancaran Buku Panduan Sistem Pengurusan Strategik TD 2021-2025 merupakan sebagai rujukan dan panduan kepada semua lapisan pemerintahan TD bagi mencapai visi, misi dan objektif yang telah ditetapkan berdasarkan nilai-nilai serta elemen yang terkandung dalam Pelan Strategik TD dan ia juga mendokong Kertas Putih Pertahanan, Pelan Strategik MINDEF, Sistem Pengurusan Strategik ATM 2021-2025, 4D MAF dan Army 4NextG 2021-2050.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mohammad Ab Rahman, Ketua Staf Markas Angkatan Tentera Malaysia, Lt Jen Datuk Mohd Zakaria Hj Yadi dan Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan.


Gambar: Sjn Saiful Fazley Rusli, Pbt Mohammad Shukri Suhaimi, Pbt Mohammad Fadzil Akirul, Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi dan Saifun Hakimi Zainon

« 1 of 3 »

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online