PenghargaanSemasa

40 Tahun Mej Jen Dato’ Hj Ghazali Hj Ismail Mengabdikan Diri Dalam Tentera

PAHANG: Timbalan Panglima Tentera Darat (TPTD), Lt Jen Dato’ Mohammad Ab Rahman mewakili Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Mantan Ketua Unit Projek Khas, Jabatan Peguam Negara, Mej Jen Dato’ Hj Ghazali Hj Ismail diatas khidmat bakti jiwa dan raganya selama 40 tahun lima bulan perkhidmatan di dalam Tentera Darat (TD) amnya dan Kor Risik Diraja (KRD) khasnya.

“Keupayaan beliau memegang pucuk pimpinan tinggi di agensi awam wajar dijadikan contoh bagi anggota KRD.

“Beliau juga mempunyai kredibiliti untuk memimpin dan menjaga kepercayaan sivil khususnya dalam Badan Penasihat Undang-undang Negara,” jelas TPTD.

TPTD berkata demikian semasa ucapan beliau dalam Perbarisan Penghargaan Mej Jen Dato’ Hj Ghazali Hj Ismail di Padang Kawad, Kolej Perisikan Angkatan Tentera Malaysia (KP ATM) pada 12 Mac 2021.

Mengimbas keperibadian Mej Jen Dato’ Hj Ghazali Hj Ismail, beliau mula menyertai tentera di Maktab Tentera Diraja dan telah ditauliahkan pangkat Lt M pada 27 Apr 1981.

Beliau juga telah menyandang beberapa jawatan penting iaitu sebagai Pengarah KRD, Kol Perisikan di Cawangan Perisikan Markas Tentera Darat, Pengarah Penyelidikan dan Penerbitan di Southeast Asia Regional Centre For Counter-Terrorism (SEARCCT) dan jawatan terakhir beliau selaku Ketua Unit Projek Khas, Jabatan Peguam Negara.

Selain itu, dalam perjalanan kerjayanya, beliau telah menyertai misi pemerhati UNTAC di Cambodia dan telah menghadiri pelbagai kursus di luar negara seperti di India, Australia, United Kingdom dan China.

Seterusnya, dalam ucapan Mej Jen Dato’ Hj Ghazali Hj Ismail, beliau mengucapkan ribuan terima kasih kepada TPTD dan Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan merangkap Pengerusi Kor Risik Diraja, Lt Jen Datuk Ahmad Norihan Jalal kerana hadir ke Perbarisan Penghargaannya.

“Saya amat terharu atas pengorbanan setiap lapisan anggota KRD kerana bersusah payah merancang dan memastikan perbarisan pada pagi ini berjalan dengan tertib dengan jayanya,” jelas beliau.

Tambah beliau lagi, sebagai anggota KRD ketahuilah dalam apa jua landasan yang diberikan, pasti ada ilmu dan pengalaman baharu yang boleh kita perolehi.

Perbarisan perhargaan ini dilaksanakan dalam norma baharu mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) melibatkan seramai 12 pegawai dan 94 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) diketuai oleh Lt Kol Ibrahim Mohamed dari MK Eastern Sabah Security Command (ESSCOM).

Simbolik acara diakhiri dengan Street Lining mengikut SOP bagi mengelak penularan COVID-19.

Turut hadir, Asisten Ketua Staf Perisikan, Markas Tentera Darat, Mej Jen Dato’ Rezil Shahidin, Timbalan Ketua Pengarah Perisikan Pertahanan, Mej Jen Mohd Anuar Mohamad Ali dan Panglima 4 Bgd, Brig Jen Zaidan Atan.

Gambar: SSjn Shamsul Zaidi Zolkoffly, Pbt Mohammad Fadzil Akirul dan Saifun Hakimi Zainon

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online