AgamaBersama PemimpinMK Medan BaratRencanaSemasa

Masjid Baharu Buat Warga TD Kem Syed Sirajuddin

NEGERI SEMBILAN: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain menyempurnakan Perasmian Masjid As-Solihin sempena Majlis Berbuka Puasa Bersama Warga Pemerintahan Barat Tentera Darat (PMBTD) di Gemas pada 6 Mei 2021.

Terdahulu, ketibaan PTD dan isteri disambut oleh pegawai-pegawai kanan, lalu beliau menyempurnakan Perasmian Masjid As-Solihin dengan menandatangani plat perasmian.

Masjid yang telah siap dibina sepenuhnya pada 17 Feb 2019 ini didaftarkan pada 28 Ogos 2020 untuk diisytiharkan sebagai masjid dan mampu menampung jemaah seramai 1500 orang.

Sebelum berbuka puasa, PTD berkesempatan melakukan acara gimik tembakan meriam dengan mencucuh kayu yang dibakar api pada meriam.

Program diteruskan dengan PTD menyertai jemaah yang hadir untuk menunaikan Solat Maghrib, Isyak dan Tarawih.

Di samping itu, PTD turut menyempurnakan acara pemberian sumbangan Sinar Kasih,
Tabung Musaadah dan Tabung Zakat Anggota Tentera Malaysia (ATM) kepada 27 penerima.

Program ini selari dengan Tonggak Ketiga Perintah Ulung Panglima Tentera Darat Ke-28 iaitu Pelestarian Kesejahteraan Warga yang menekankan keperluan kebajikan dan kesejahteraan warga.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mohammad Ab Rahman, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan dan Panglima Medan Timur Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mardzuki Muhammad.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online