Bersama PemimpinSemasa

9 RAJD dan 11 RAJD (MEK) Bina Jambatan Ringankan Beban Penduduk Sekitar Jerantut

PAHANG: Menteri Kanan Pertahanan, Dato’ Sri Ismail Sabri Yaakob menjelaskan bahawa kerajaan memandang berat permasalahan penduduk setempat di Daerah Jerantut akibat jambatan lama yang menghubungkan jalan utama penduduk Kampung Sungai Putat, Kampung Doja dan Kampung Sungai Yap telah rosak serta tanah mendap yang teruk.

Akibat dari kerosakan itu beliau telah mengarahkan Tentera Darat (TD) bersama agensi kerajaan lain membantu membina jambatan bagi meringankan beban penduduk setempat.

“Pembinaan Jambatan Compact Bailey 100 ini bertujuan memudahkan penduduk Kampung Sungai Putat, Kampung Doja dan Kampung Sungai Yap agar dapat menghantar anak-anak ke sekolah di Felda Padang Piol dan juga hasil sawit serta getah ke tempat pengumpulan di Bandar Jerantut.

“Selain itu, jambatan ini dibina sebagai jambatan sementara yang kukuh selama 20 tahun dan akan dibuka semula selepas jambatan kekal siap dibina oleh pihak Jabatan Kerja Raya (JKR),” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika sidang media sempena Lawatan Kerja ke Projek Pembinaan Jambatan Compact Bailey 100 di Kampung Sungai Putat, Jerantut, pada 8 Mei 2021.

Pada masa yang sama, Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain turut mengiringi Menteri Kanan Pertahanan, merasmikan Pembukaan Laluan Jambatan Compact Bailey 100.

Projek pembinaan jambatan ini adalah hasil kerjasama Skuadron Ke-9 Rejimen Askar Jurutera Diraja (9 RAJD) dan Skuadron Ke-11 RAJD (Mekanize) (11 RAJD (Mek)) dengan kerjasama pihak JKR serta Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang dikoordiansi oleh pihak NADMA.

Terdahulu, Menteri Kanan Pertahanan turut mendengar taklimat mengenai projek pembinaan jambatan ini oleh Komander Rejimen Jurutera Markas Divisyen Ketiga Infantri Malaysia, Kol Mohd Hanapiah Harun dimana pembinaan jambatan ini adalah sepanjang 24 meter dan lebar lima meter yang melibatkan dua pegawai dan 58 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP).

Struktur jambatan sedia ada telah mengalami kerosakan teruk pada struktur jalan akibat tanah mendap dan jambatan tersebut terpaksa ditutup kepada semua lalu lintas oleh JKR Jerantut pada 24 Mac 2021 manakala bagi aset pembinaan Jambatan Compact Bailey 100 telah digerakkan dari Kem Terendak pada 27 Apr 2021 yang lalu.

Bantuan kepada rakyat oleh TD ini dengan kerjasama daripada JKR selari dengan Tonggak Kelima Perintah Ulung Panglima Tentera Darat Ke-28 yang memberi penekanan terhadap Peningkatan Hubungan Tentera Darat Dengan Awam.

Turut hadir, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan dan Ketua Jurutera TD, Mej Jen Dato Pahlawan Ir Hj Chapiti Hj Redzwan.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online