Bersama PemimpinLawatanSemasa

Kolaborasi JUPEM Dan BGSP Perkukuh Pertahanan TD

KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain melakukan Lawatan Kerja ke Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM) yang dimulakan dengan Kunjungan Hormat ke atas Ketua Pengarah JUPEM, Kol (Kehormat) Dato’ Dr. Azhari Mohamed di Kampung Datuk Keramat pada 16 Jul 2021.

Acara diteruskan dengan taklimat aturgerak dron yang disampaikan oleh Pengarah Seksyen Operasi Geospatial, Lt Kol Md Khairul Khan Selamat di Bangunan Computer Aided Mapping System (CAMS).

Selain itu, PTD turut diberi taklimat berkaitan peranan, tugas serta perkembangan terkini Bahagian Geospatial Pertahanan (BGSP) yang disampaikan oleh Pengarah BGSP, Brig Jen Sr Dr Mohd Zambri Mohamad Rahab dan taklimat Defence Geospatial Information Management (DGIM) oleh Pengarah Seksyen Pengurusan Maklumat Geospatial, Lt Kol Norazlin Pamuji.

Lawatan Kerja ini sejajar dengan Tonggak Pertama Perintah Ulung PTD Ke-28 iaitu Kelangsungan Misi dan Kesiagaan dalam menitikberatkan usaha Tentera Darat (TD) bagi mempertingkatkan keupayaan dan kesiagaan melaksanakan sebarang misi dan operasi.

Program diakhiri dengan PTD menandatangani Buku Lawatan dan disusuli penyampaian cenderahati.

Turut hadir, Ketua Jurutera TD, Mej Jen Dato Pahlawan Ir Hj Chapiti Hj Redzwan dan Asisten Ketua Staf Perisikan, Mej Jen Hamzah Ali.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online