Bersama PemimpinKebajikanSemasa

Kutipan Tabung Pahlawan Hargai Pengorbanan Pahlawan Negara

KUALA LUMPUR: Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan (KSU), Dato’ Sri Muez Abd Aziz merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada semua persatuan veteran yang terlibat dalam melaksanakan Program Kutipan Tabung Pahlawan.

“Program Kutipan Tabung Pahlawan yang dilaksanakan oleh 83 persatuan veteran telah berjaya mengumpul dana kutipan persatuan berjumlah RM 3,189,326.83 manakala Program Kesedaran Bersama Masyarakat berjumlah RM 616,000.00 dan kejayaan ini menunjukkan keprihatinan serta pengiktirafan oleh warganegara Malaysia ke atas pahlawan negara khususnya warga veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

“Dana kutipan Tabung Pahlawan 2020 termasuk insentif Program Kesedaran Bersama Masyarakat telah diagihkan kepada semua persatuan veteran pada 24 Apr 2021 dan Yayasan Veteran ATM berjumlah RM3,335,053.31 serta hari ini pemberian Dana Matching Grant berjumlah RM RM3,063,836.35 diagihkan sebagai nilai tambah kepada Persatuan Veteran dalam menjayakan Program Kutipan Tabung Pahlawan,” jelas KSU.

Beliau berkata demikian ketika menyempurnakan Program Penyerahan Dana Kempen Tabung Pahlawan 2020 (Matching Grant) kepada Persatuan Veteran ATM di Wisma Perwira ATM pada 25 Ogos 2021.

Agihan dana KTP yang diterima oleh persatuan-persatuan akan dimanfaatkan bagi tujuan kebajikan Veteran ATM serta tanggungannya yang berkelayakan meliputi Veteran Kelainan Upaya (VKU), bantuan khas kepada balu dan anak-anak dalam kategori OKU, veteran yang terlibat musibah dan bencana alam, bantuan bagi veteran dan balu veteran dalam keadaan daif serta bantuan kebajikan lain kepada veteran-veteran ATM yang memerlukan di seluruh negara.

KSU juga berharap agar persatuan veteran dapat menjalankan tugas secara profesional, berintegriti dan bergiat aktif dalam berpersatuan serta sentiasa memberikan kerjasama kepada Jabatan Hal Ehwal Veteran ATM (JHEV ATM).

Selain itu, beliau juga menyarankan supaya Persatuan-Persatuan Veteran ATM menggunakan dana daripada dana Kutipan Tabung Pahlawan ini sewajarnya kepada para Veteran ATM serta tanggungan yang memerlukan dan pemantauan juga akan dilaksanakan oleh Kementerian dalam memastikan sumber Kempen Tabung Pahlawan mencapai objektifnya.

Turut hadir, Panglima Angkatan Tentera Malaysia, Jen Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi Buang TUDM, Panglima Tentera Darat, Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany TLDM dan Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Ackbal Hj Abdul Samad TUDM.

Gambar: Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online