Bersama PemimpinPenghargaanSemasa

41 Tahun Lt Jen Dato’ Hj Azlan Abd Rahman Abdikan Diri Dalam Perkhidmatan

KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Mantan Asisten Ketua Staf Perkhidmatan Anggota (AKS PA) Markas Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Lt Jen Dato’ Hj Azlan Abd Rahman diatas khidmat bakti jiwa dan raganya selama 41 tahun enam bulan perkhidmatan di dalam Tentera Darat (TD) amnya dan Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD).

“Saya yakin dengan mencontohi ketokohan beliau, pegawai-pegawai muda RAMD akan dapat membentuk keperibadian yang terpuji dalam diri masing-masing serta membantu rejimen kekal sebagai sebuah kor yang unggul dan kredibel.

“Saya menyarankan agar ketokohan dan kecemerlangannya diteladani oleh seluruh warga RAMD kerana sepanjang perkhidmatannya beliau sentiasa komited terhadap tugas yang dipertanggungjawabkan serta sungguh besar pengorbanan yang dicurahkan,” tegas PTD.

PTD berkata demikian semasa ucapan beliau dalam Perbarisan Penghargaan Lt Jen Dato’ Hj Azlan Abd Rahman di  Dataran Panglima Tentera Darat pada 12 Okt 2021.

Lt Jen Dato’ Hj Azlan Abd Rahman dilahirkan pada 19 Okt 1961 di Kepala Batas, Pulau Pinang dan menceburi bidang ketenteraan pada 5 Apr 1980 di Sekolah Pegawai Kadet serta telah ditauliahkan sebagai Lt M pada 24 Jan 1981.

Beliau memulakan kerjaya sebagai Ketua Platun di Batalion Pertama Rejimen Askar Melayu Diraja (1 RAMD) yang pada ketika itu berpangkalan di Sabah.

Sepanjang kerjaya dalam perkhidmatan beliau telah menyandang beberapa jawatan penting dalam cabang pemerintah seperti Panglima Bgd Sempadan, Panglima 12 Bgd, Pengarah Infantri, Ketua Staf Am Markas Pemerintahan Medan Barat Tentera Darat dan jawatan terakhir beliau adalah sebagai AKS PA MK ATM.

Seterusnya dalam uacapan Lt Jen Dato’ Hj Azlan Abd Rahman, beliau mengucapkan ribuan terima kasih kepada PTD kerana memberi kebenaran perbarisan ini dilaksanakan.

“Walaupun kita masih dalam ancaman COVID-19, namun perbarisan penghargaan ini cukup bermakna kerana ianya melambangkan semangat setiakawan yang tinggi dalam organisasi Tentera Darat (TD) amnya dan RAMD khususnya,” jelasnya.

Tambah beliau lagi, usaha berterusan TD mengadakan majlis-majlis penghargaan seumpama ini akan terpahat menjadi kenangan dan pengalaman buatnya.

“Dalam saya melaksanakan tugas dan tanggungjawab sebagai seorang pegawai tentera yang bernaung dibawah organisasi perang yang unik ini, tanpa disedari atau tidak disengajakan tentunya ada perkara yang melibatkan emosi dan mental yang terkesan baik kepada anggota bawahan mahupun pemimpin.

“Justeru, saya secara peribadi dan bagi pihak keluarga memohon kemaafan kepada semua sekiranya ada tersalah perbuatan atau pun tersilap kata-kata, ujarnya.

Lt Jen Dato’ Hj Azlan Abd Rahman menyeru agar seluruh warga TD dan warga RAMD terus berbakti kepada organisasi dicintai dengan penuh semangat, keikhlasan serta berjiwa kental dalam menghadapi cabaran yang mendatang.

Perbarisan perhargaan ini dilaksanakan dalam norma baharu mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) melibatkan pegawai dan anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) 1 RAMD yang diketuai oleh Penolong Pegawai Memerintah 1 RAMD, Lt Kol Mohd Fuad Md Ghazali.

Simbolik acara diakhiri dengan Street Lining mengikut SOP bagi mengelak penularan COVID-19.

Turut hadir, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan, Panglima 4 Div, Mej Jen Dato’ Yaacob Hj Samiran dan Panglima 2 Div merangkap Pengerusi RAMD, Mej Jen Datuk Arman Rumaizi Hj Ahmad.

Gambar: Pbt Mohamad Shukri Suhaimi dan Mohammad Nazif Mohd Zuki.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online