Bersama PemimpinLatihanSemasa

2,525 Pewaris Legasi Tentera Darat – PTD

NEGERI SEMBILAN: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Datuk Zamrose Mohd Zain mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua jurulatih dan staf Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA) kerana berjaya mentransformasikan anak-anak muda menjadi tunas-tunas pahlawan mengikut acuan yang ditetapkan perkhidmatan.

“Pusat latihan ini sekali lagi berjaya melahirkan generasi pelapis yang bakal memikul legasi kecemerlangan Tentera Darat (TD) di mana kejituan komitmen mereka jelas terbukti dengan persembahan perbarisan yang begitu memuaskan pada hari ini.

“Teruskan dedikasi melatih serta mendidik anak-anak watan yang berjiwa kental dan berani mempertahankan kedaulatan tanah air,” tegas PTD.

PTD berkata demikian dalam ucapannya semasa Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda (PM) Lelaki Siri 193/2021 di Padang Kawad PUSASDA pada 9 Okt 2021.

Tambah beliau lagi, insan-insan ini terpilih daripada jutaan rakyat Malaysia yang berani menyahut seruan ibu pertiwi untuk mempertahankan kepentingan nusa dan bangsa.

“Syabas dan tahniah kepada saudara sekalian kerana berjaya menamatkan latihan asas yang menjadi dasar pembentukan jati diri seorang pahlawan demi menggalas amanah untuk mempertahankan kedaulatan dan keselamatan negara tercinta,” katanya.

Selain itu PTD memaklumkan bahawa TD masih lagi membuka pintu dan mengalu-alukan penyertaan dalam kalangan anak-anak muda Malaysia tanpa mengira bangsa, agama mahupun suku kaum yang berminat menyertai kerjaya mulia ini sekaligus menaburkan khidmat bakti demi tanah air.

Terdahulu PTD menerima tabik hormat daripada kontijen perbarisan diketuai oleh PM Keseluruhan Terbaik iaitu PM Azrel Ishak yang berasal dari Batu Pahat, Johor dan merupakan anak keenam daripada enam orang adik beradik.

Perbarisan ini dilaksanakan dalam dua sesi berkonsepkan norma baharu dan mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan bagi mengekang kes penularan COVID-19 di kalangan warga TD.

Seramai 2,525 PM terdiri daripada 49 PM berkelulusan diploma pelbagai jurusan, tujuh Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia, 34 berkelulusan Sijil Tinggi Agama Malaysia, 134 kelulusan Sijil Vokasional Malaysia, 180 Sijil Kemahiran Malaysia dan 2,121 PM berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia telah berjaya menamatkan latihan selama enam bulan bermula 12 Apr 2021 lalu.

PM yang cemerlang menerima anugerah meliputi beberapa kategori di mana PM Kecergasan Terbaik diberikan kepada PM Patrick Nyaum Jantan, PM Akademik Terbaik disandang oleh PM Muhammad Luqman Fawwaz Salimi manakala PM Kawad Terbaik dianugerahkan kepada PM Mohamad Shamirul Ramza.

Walaupun tanpa kehadiran ahli keluarga, PTD berpeluang mengucapkan tahniah kepada ibu bapa PM yang menerima anugerah melalui sidang video yang diaturkan.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mohammad Ab Rahman, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan, Panglima Medan Timur Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mardzuki Muhammad dan Panglima Latihan Tentera Darat, Mej Jen Dato’ Nazari Abd Hadi.

Gambar: SSjn Shamsul Zaidi Zolkoffly, LKpl Muhammad Nashriq Khairul Zaime, Pbt Mohamad Shukri Suhaimi, Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi, Saifun Hakimi Zainon, Riffat Mohd Yusof dan Mohammad Nazif Mohd Zuki.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online