Bersama PemimpinMINDEFSemasa

PERNAMA Taja Kalender 2019

KUALA LUMPUR: Panglima Angkatan Tentera (PAT), Jen Tan Sri Dato’ Sri Panglima Hj Zulkifli Hj Zainal Abidin menghadiri Majlis Penyerahan Kalendar Perwira Niaga Malaysia (PERNAMA) Tahun 2019 yang diserahkan oleh Pengerusi PERNAMA Jen Tan Sri Dato’ Sri Abdul Aziz Hj Zainal (B) bertempat di Auditorium Kementerian Pertahanan pada 3 Jan 2019.

PERNAMA telah menghasilkan kalender sejak lebih 30 tahun dan menjadi satu kewajipan dan merupakan sebahagian dari usaha memastikan maklumat umum berkaitan dengan tema yang dipilih dapat dikumpul dan dikongsi dalam bentuk yang mudah difahami dan disimpan sebagai kenangan, kalender ini juga secara tidak langsung boleh menjadi bahan rujukan kepada pegawai dan anggota khususnya generasi muda Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

ATM sememangnya terkenal dengan kesiagaan dalam melaksanakan tanggungjawab melindungi kedaulatan dan integriti negara, mengatasi ancaman antarabangsa serta memelihara ketenteraman awam, bagi memastikan setiap anggota sentiasa berada dalam keadaan bersedia, anggota ATM bukan sahaja dilengkapi dengan senjata-senjata moden dan terkini, mereka turut dilengkapkan dengan mental dan fizikal, pelbagai latihan dan eksesais dijalankan sama ada latihan atau eksesais dalaman, diantara perkhidmatan atau dengan angkatan tentera negara-negara luar.

Eksesais yang dijalankan ini dapat memberi pendedahan kepada setiap anggota ATM akan situasi sebenar jika berlakunya sebarang ancaman, dalam masa yang sama, mereka juga dapat bertukar pandangan serta pendapat terutamanya sewaktu menjalani eksesais dengan negara luar.

Maklum dengan kepentingan eksesais, pihak PERNAMA telah mengeluarkan Kalendar Tahun 2019 bertemakan Eksesais, pengisian kalender ini memaparkan gambar-gambar dan serba sedikit penerangan berkenaan eksesais-eksesais yang dijalankan oleh ATM.

PERNAMA juga pada kali ini turut berkongsi keuntungan dengan warga ATM melalui sumbangan dividen kepada Lembaga Tabung Angkatan Tentera(LTAT), sumbangan kepada Tabung Kebajikan Angkatan Tentera (TKAT), sumbangan pendidikan kepada anak-anak ATM.        

Dalam ucapan PAT beliau mengucapkan syabas kepada PERNAMA diatas pemilihan tema serta konsep penerbitan pada kali ini kerana beliau amat yakin bahawa kalendar ini akan menjadi bahan bacaan alternatif untuk tatapan para pembaca khususnya kepada pegawai dan anggota tentera.

“Syabas diucapkan kepada PERNAMA kerana akan membuka komplek perniagaaan baharu bersebelahan Wisma Bintara ATM yang bakal siap, ATM juga berbesar hati kerana PERNAMA turut menyerahkan sumbangan tahunan 2018 untuk TKAT bagi menampung perbelanjaan berbentuk kebajikan bagi warga ATM yang memerlukan, penyerahan buku bertajuk Zahirnya Sebuah Impian Dunia Peruncitan PERNAMA dan akan ditempatkan di perpustakaan ATM diseluruh negara”. Ujar PAT

Turut hadir Panglima Tentera Darat, Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi, Panglima Tentera Udara, Jen Tan Sri Dato’ Seri Hj Affendi Hj Buang TUDM dan Panglima Tentera Laut, Laksamana Madya Datuk Mohd Reza Mohd Sany.

Artikel Berkaitan

Back to top button

bonus new member

sicbo online