Bersama PemimpinMK LogistikMK TDSemasaTeknologiTrup TDTrup TD

PTD Sambut Ketibaan Enam Pesawat MD530G

SELANGOR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain menyaksikan ketibaan enam Pesawat Tempur Ringan bertempat di Hangar 2 Invation Aero Subang pada 28 Feb 2022.

Helikopter MD530G yang dibekalkan oleh Syarikat Halaman Optima Sdn Bhd melalui Syarikat Destini Sdn Bhd merupakan pesawat buatan Amerika Syarikat dan dibina oleh MD Helicopter Inc (MDHI).

Pergerakan helikopter ini bermula pada 20 Jan 2022 dari Pelabuhan Oakland, Amerika Syarikat dan selamat tiba di Pelabuhan Klang pada 21 Feb 2022 setelah melalui pelayaran panjang selama 31 hari.

Selain membekal enam buah helikopter, kontrak perolehan juga merangkumi program latihan untuk Juruterbang dan Juruteknik Pasukan Udara Tentera Darat (PUTD).

Seramai lapan Juruterbang dan sembilan Juruteknik telah menghadiri program latihan tersebut di Mesa, Arizona, Amerika Syarikat bermula pada 26 Apr hingga 11 Jun 2021.

Demi menentukan kualiti pesawat menepati spesifikasi Tentera Darat (TD), satu tim pemeriksaan Pre-Delivery Inspection (PDI) telah ditubuhkan pada Jul 2021 dan telah diaturgerak ke Premis MDHI di Mesa, Arizona untuk melaksanakan pemeriksaan bermula pada 6 hingga 17 Dis 2021.

Pemeriksaan merangkumi fizikal pesawat, kefungsian/keupayaan pesawat, fizikal alat ganti, Flight Training Device (FTD) dan fizikal persenjataan.

Pada ketika ini pesawat tersebut sedang melalui pemeriksaan oleh Directorate General Technical Airworthiness (DGTA) yang dijangka mengambil masa selama lebih kurang enam hari sehingga 2 Mac 2022.

Seterusnya, enam buah helikopter ini akan melalui proses penerimaan akhir oleh TD di mana satu tim pemeriksa yang dikenali sebagai Tim Final Acceptance Test (FAT) telah ditubuhkan dan akan dipertanggungjawabkan untuk memeriksa pesawat ini secara terperinci.

Proses FAT ini dijadualkan bermula pada 3 hingga 27 Mac 2022 dan setelah Tim FAT mengesahkan enam buah helikopter ini lulus pemeriksaan akhir, Sijil Pemeriksaan Akhir akan dikeluarkan dan ditandatangani oleh wakil syarikat bersama Tim FAT bagi menandakan bahawa helikopter ini menjadi hak milik TD secara rasminya.

Peranan utama helikopter ini adalah sebagai Pesawat Tempur Ringan dan ianya dilengkapi dengan kuasa tembakan jenis Gatling Gun 7.62mm, Heavy Machine Gun 2.7mm dan Rocket Launcher 70mm.

Keupayaan kuasa tembakan yang dimiliki oleh pesawat ini mampu menggempur kenderaan perisai ringan dan trup infantri dalam jarak 500 meter ke tujuh kilometer dan ketangkasan helikopter ini juga membolehkan ianya melaksanakan tugas tinjauan udara.

Terdahulu dalam ucapan PTD menyatakan bahawa peningkatan dari segi kesiagaan dan keupayaan TD tetap menjadi agenda utama kerana TD perlu mempunyai aset yang lengkap dalam melaksanakan tugas utama mempertahankan kedaulatan negara.

“Demi mendukung Tonggak Pertama PTD iaitu Kelangsungan Misi dan Kesiagaan, helikopter ini akan diaturgerakkan untuk membantu ketumbukan tempur TD yang lain di Semenanjung Malaysia dan juga Sabah dan Sarawak,” jelasnya.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat (TPTD), Lt Jen Datuk Seri Mohammad Ab Rahman dan Ketua Staf TD, Lt Jen Dato’ Hj Subari Hj Tomo.

Gambar: LKpl Zulkarnain Maxmillan Abdullah

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online