Bersama PemimpinSemasa

Sambutan Tahun Baharu Cina Peringkat TD Disambut Meriah

KUALA LUMPUR: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain dan isteri, Puan Sri Datin Seri Zainuriah Hj Mustapha menyaksikan Sambutan Tahun Baharu Cina Peringkat Tentera Darat di Dewan Dato’ Othman Harun, Kem Wardieburn pada 27 Jan 2023.

Sambutan ini diadakan bagi meraikan pegawai dan anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) berbangsa Cina di samping dapat mengeratkan lagi jalinan persahabatan warga TD berbilang bangsa yang telah terjalin.

Acara dimulakan dengan gimik membakar mercun yang disempurnakan oleh PTD sebagai simbolik meraikan perayaan Tahun Baharu Cina yang merupakan Tahun Arnab menurut kalendar lunar Cina.

Seterusnya, acara dimeriahkan lagi dengan pelbagai persembahan seperti pertunjukan tarian singa, pukulan gendang, tarian masyarakat Cina, nyanyian lagu, cabutan bertuah serta turut berpeluang menggaul Yee Sang di meja makan masing-masing.

Selain itu, PTD turut menyempurnakan penyampaian angpau kepada anak-anak dan anggota bujang yang hadir sebelum diakhiri dengan pertunjukan bunga api.

Sambutan perayaan ini sejajar dengan Tonggak Ketiga Perintah Ulung beliau iaitu Pelestarian Kesejahteraan Warga.

Turut hadir, Timbalan Panglima Tentera Darat, Lt Jen Datuk Seri Mohammad Ab Rahman, Panglima Medan Barat Tentera Darat, Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan dan Ketua Staf Tentera Darat, Lt Jen Dato’ Mohd Sofi Md Lepi.

Gambar: Pbt Mohammad Fadzil Akirul

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online