Bersama PemimpinSemasaTrup TD

HUT GGK Ke-51

JOHOR: Kol Komandan Gerak Khas Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar berkenan mencemar duli ke Perbarisan Hari Ulang Tahun Rejimen Gerak Khas (RGK) Ke-51 bertempat di Padang Kawad Markas 21 Grup Gerak Khas.

Lima detasman terlibat dalam perbarisan tersebut terdiri daripada 18 pegawai dan 171 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) dari pasukan RGK diketuai oleh Lt Kol Razlan Razali.

Sejurus ketibaan Sultan Johor, Tuanku menerima tabik hormat dari kontijen perbarisan dan lagu Gerak Khas dinyanyikan serta disusuli dengan lagu Bangsa Johor.

Dalam ucapan Sultan Johor beliau menyeru semua warga Gerak Khas agar berfikir jauh kehadapan tentang strategi untuk memperkukuhkan RGK dari aspek kecemerlangan yang mesti dikekalkan dan cabaran yang perlu dihadapi serta kelemahan yang perlu di atasi.

“Dunia yang moden masa kini, kita tidak boleh terus menggunakan strategi dan taktik lama serta bergantung pada peralatan  yang sudah  ketinggalan zaman  dan bagi menjamin kecemerlangan yang berterusan kepada Gerak Khas, setiap anggota mestilah bersedia untuk berubah sama ada dari segi mental, fizikal dan spiritual.

“Organisasi Grup Gerak Khas juga haruslah berubah dengan membentuk pengurusan sumber manusia yang lebih tersusun dan perolehan aset ketenteraan baharu yang sesuai dengan keadaan semasa dan saya berharap pihak ATM akan memberikan bantuan dan sokongan penuh kepada Gerak Khas” tegasnya.

Tambahnya lagi untuk membentuk sebuah pasukan yang kuat, semua anggota mestilah bersatu hati, sentiasa bersedia dan bertanggungjawab dalam menghadapi segala rintangan dan cabaran selain melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan yang terkini seiring dengan perkembangan sistem pertahanan yang lebih moden.

Turut hadir Tengku Mahkota Johor,  Duli Yang Amat Mulia Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tengku Temenggong Johor, Tunku Idris Ibni Sultan Ibrahim, Tengku Panglima Johor, Tunku Abdul Rahman Ibni Sultan Ibrahim, Panglima Tentera Darat Jen Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor, Panglima 3 Divisyen Mej Jen Dato’ Hasagaya Abdullah dan Panglima 21 GGK Brig Jen Dato’ Effendi Hj Ab Karim.

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online