Bersama PemimpinSemasa

Perajurit Muda Benteng Pertahanan Negara

NEGERI SEMBILAN: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Sri Zulkiple Hj Kassim menyempurnakan Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda (PM) Lelaki Siri 183/2017 serta PM Wanita Siri 43/2017 yang berkekuatan seramai 1,359 anggota terdiri daripada 1,314 lelaki berserta 45 wanita diiringi gabungan pancaragam dari Pusat Rejimen Askar Melayu Diraja dan Kor Armor Diraja di Padang Kawad Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA) pada 21 Okt 2017.

Pelaksanaan perbarisan ini menandakan bahawa PM kini telah terlatih dan diperlengkapkan dengan pengetahuan serta kemahiran asas ketenteraan bagi melahirkan PM yang lengkap dengan pembentukan keperibadian ketenteraan, kekuatan mental dan fizikal, keyakinan diri, berketerampilan, berdisiplin dan patuh pada arahan sebelum diserapkan dalam pelbagai Kor Tentera Darat selepas dilatih selama enam bulan.

Anugerah PM Keseluruhan Terbaik dianugerahkan kepada PM Mohamad Amirul Ridzuan Shmuri diikuti Perajurit Muda Akademik Terbaik diberikan kepada PM Nor Fakhrina Abd Razak manakala Perajurit Muda Kecergasan Jasmani Terbaik jatuh kepada PM Md. Ikhwan Aslinee dan Perajurit Muda Kawad Terbaik menjadi milik PM Mohd Nur Hidayat Razlan serta Perajurit Muda Penembak Terbaik dianugerahkan kepada PM Nur Izlan Firdaus Rozaki.

Dalam ucapan PTD, beliau mengucapkan tahniah dan syabas kepada para PM kerana telah berjaya mengharungi latihan asas ketenteraan dengan penuh komitmen, kesabaran, usaha gigih dan bersemangat semata-mata untuk merealisasikan impian menjadi seorang anggota Tentera Darat Malaysia.

“Bertepatan dengan kata-kata di sini lahirnya pahlawan, saya mahukan padang ini menjadi saksi kepada semangat kental saudara-saudari sekalian dalam menempuh onak dan duri di sepanjang perjalanan kerjaya saudara-saudari kelak serta menjadikan sifat kepahlawanan pahlawan-pahlawan negara ini sebagai satu ikutan dan pencetus semangat untuk kita berdiri teguh sebagai benteng pertahanan negara,” tegasnya.

Selain itu, PTD amat mementingkan peranan dan tanggungjawab menjadi seorang anggota TD bukan hanya nampak gah pada pakaian seragam yang dipakai, tetapi juga melibatkan aspek nilai-nilai murni dalam diri, keikhlasan dalam melaksanakan tugas serta kegigihan untuk mencapai sasaran serta pengekalan tahap disiplin yang baik agar kematangan imej serta keterampilan warga TD akan terus terserlah dan mampu meningkatkan lagi keyakinan rakyat seluruhnya.

Turut hadir Timbalan Panglima Tentera Darat (TPTD), Lt Jen Dato’ Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi, Panglima Medan Barat TD, Lt Jen Datuk Azizan Md Delin, Panglima Medan Timur TD, Lt Jen Dato Wira Mohd Zaki Hj Mokhtar, Panglima Latihan TD, Mej Jen Dato’ Wira Md Tajri Alwi, pegawai kanan TD dan keluarga PM.

Gambar: PW II Mohd Shahril Mat Ali, Sjn Saiful Fazley Rusli dan LKpl Ainur Aisyah Yahaya.

 

 

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online